Roladki krucho-drożdżowe

4.5 (154 ocen)

Lubię zaskakiwać rodzinkę swoimi specjałami

Składniki:

  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
    1 kg mąki
    250 g margaryna
    250 g smalec
    cukier puder do obsypania
    jajka -4 szt
    drożdże -5 dag
    cukier kryształ- 2 łyżeczki
    szczypta soli
    marmolada jabłkowa
    marmolada owocowa
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Roladki krucho-drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Roladki krucho-drożdżowe 1. Do miski pokruszyć drożdże, wsypać cukier dodać mąkę i śmietanę, dokładnie wymieszać. Odstawić rozczyn w ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia.
  • Roladki krucho-drożdżowe 2. Na stolnicę wysypać mąkę, dodać szczyptę soli, pokroić w kostkę margarynę i smalec, posiekać .
  • Roladki krucho-drożdżowe 3. W posiekanej mące zrobić wgłębienie, dodać rozczyn i rozmącone jajka, wyrobić ciasto.
    Ciasto pokroić na kilka kawałków, rozwałkować na cienkie placki.
  • Roladki krucho-drożdżowe 4. Połowę ciasta posmarować marmoladą jabłkową, drugą połowę rozwałkowanego ciasta, posmarować marmoladą owocową, zwijać każdy placek w rulon, kroić ukośnie jak kopytka.
  • Roladki krucho-drożdżowe 5. Blaszkę do pieczenia wysmarować tłuszczem, układać roladki, piec w nagrzanym piekarniku do 180 stop.przez około 35 minut.
  • Roladki krucho-drożdżowe 6. Upieczone i ostudzone roladki, posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować