Roladki drobiowe z nadzieniem ryżowo-pieczarkowym

0 (0 ocen)

Pyszny obiadek

Składniki:

  • Składniki:
    2 filety z kurczaka,
    2 ząbki czosnku,
    Farsz:
    10 dag ryżu,
    ok.10 dag pieczarek,
    po 2-3 paski papryki żółtej, czerwonej i zielonej,
    kawałek pora,
    mała cebula,
    1 szklanka rosołu (np. z poprzedniego obiadu, może być woda lub bulion z kostki)
    sól, pieprz, curry, ostra papryka do smaku,

Roladki drobiowe z nadzieniem ryżowo-pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety myjemy i osuszamy, przecinamy na pół i rozbijamy jak kotleta, natcieramy czosnkiem zgniecionym przez praskę i przyprawiamy pieprzem ,solą, ostrą papryką. Odstawiamy do lodówki.
    Farsz: Na oleju podsmażamy pokrojoną cebulę, paprykę i pora. Wrzucamy pieczarki pokrojonych w kostkę i chwilę dusimy (ok. 5 min). Dodajemy ryż i zalewamy rosołem. Gdy ryż wchłonie rosół a będzie jeszcze twardy to dolewamy trochę bulionu lub gorącej wody. Dusimy na małym ogniu aż ryż całkowicie wchłonie bulion (ok. 15 min). Przyprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy starty żółty ser i mieszamy dokładnie.
    Gdy przygotowany farsz ostygnie nakładamy go na przygotowanego fileta, następnie powoli ciasno zwijamy. Zawijamy w folię aluminiową.
    Pieczemy 35- 40 min w temperaturze 170 °C.

Porady

Zamiast pieczarek możemy dodać inne ulubione grzyby. Roladki możemy również panierować w jajku , bułce i obsmażyć na złoty kolor.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy