Roladki drobiowe z jarużem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Proste i efektowne danie. idealne na świąteczny obiad, dla osób znudzonych tradycyjnym schabowym.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Porcja dla 3 osób:
    - 3 pojedyńcze piersi z kurczaka
    - 350 dag surowego jarmużu
    - ząbek czosnku
    - 2 łyżki masła
    - papryka słodka (opcjonalnie przyprawa do grilla)
    - pieprz, sól
    - 1 łyżeczka oregano
    - wykałaczki

Roladki drobiowe z jarużem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Piersi z kurczka umyć i rozbić tłuczkiem (moje fiety były duże,więc przekroiłam je jeszcze wzdłuż żeby były cieńsze).
    2. Każdy kawałek opruszyć solą, pieprzem i paryką i odstawić na 30 minut.
    3. Jarmuż przesmażyć na maśle przez ok 7-8 minut, aż troszkę zmięknie,
    4. Patelnie zdjąć z ognia i dodać rozgnieciony ząbek czosnku. Całość wymieszać. Doprawć solą i pieprzem.
    5. Jaruż nakładać na każdy kawałek mięsa i ściśle zrolować. Zabezpieczyć wykaąłczką, aby roladka nie rozpadła się podczas duszenia,
    6. Każdą roladke obsmażyć z każdej strony. Przełozyc do rondla i dusić, aż mięso będze miękkie, podlewając co jakiś czas wodą.
    7. Pod koniec gotowania dodać łyżeczkę oregano.

Porady

Do posypania mięsa oprócz soli i pieprzu można dodać przyprawędo grilla, która nada pikantniejszego smaku potrawie.

Komentarze

Podobne przepisy