Świetny pomysł na obiad, gdzie główną rolę gra zwinięte w roladkę, delikatne mięso z piersi kurczaka, nadziane pysznym farszem z tartej cukinii i pieczarek. Doskonałe połączenie!
Składniki:
Składniki na 6-8 sztuk:
ok. 1 kg piersi z kurczaka
sól, pieprz
FARSZ:
2 cukinie
6 dużych pieczarek
1 cebula
100 g startego żółtego sera
1 łyżeczka drobno posiekanego tymianku
sól, pieprz
PANIERKA:
mąka
2 jajka
bułka tarta
sól, pieprz
olej do smażenia
Roladki drobiowe z farszem cukiniowo - pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi z kurczaka pokroić na 6-8 płatów, które następnie należy rozbić tłuczkiem do mięs, tak jak na kotlety, uważając przy tym, by nie uszkodzić mięsa. Przyprawić z obu stron solą i pieprzem.
2.FARSZ:
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oleju.
Cukinie i pieczarki zetrzeć na grubych oczkach tarki. Dodać do cebuli razem z posiekanym tymiankiem. Posypać delikatnie solą, smażyć, aż do odparowania wody. Na końcu farsz przyprawić pieprzem i ewentualnie jeszcze solą. Zdjąć z ognia, jak przestygnie, połączyć z startym serem.
3.Na każdy płat mięsa nakładać farsz, zwijać w roladki. Obtoczyć w mące, następnie w rozkłóconych z solą i pieprzem jajkach i na końcu w bułce tartej. Smażyć na oleju z obu stron na złoto.
Usmażone roladki przełożyć do naczynia żaroodpornego, wstawić do piekarnika. Piec pod przykryciem ok. 20-30 minut.
Komentarze