Roladki drobiowe z farszem cukiniowo - pieczarkowym

0 (0 ocen)

Świetny pomysł na obiad, gdzie główną rolę gra zwinięte w roladkę, delikatne mięso z piersi kurczaka, nadziane pysznym farszem z tartej cukinii i pieczarek. Doskonałe połączenie!

Składniki:

  • Składniki na 6-8 sztuk:

    ok. 1 kg piersi z kurczaka
    sól, pieprz

    FARSZ:

    2 cukinie
    6 dużych pieczarek
    1 cebula
    100 g startego żółtego sera
    1 łyżeczka drobno posiekanego tymianku
    sól, pieprz

    PANIERKA:

    mąka
    2 jajka
    bułka tarta
    sól, pieprz
    olej do smażenia

Roladki drobiowe z farszem cukiniowo - pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi z kurczaka pokroić na 6-8 płatów, które następnie należy rozbić tłuczkiem do mięs, tak jak na kotlety, uważając przy tym, by nie uszkodzić mięsa. Przyprawić z obu stron solą i pieprzem.
  • 2. FARSZ:
    Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oleju.
    Cukinie i pieczarki zetrzeć na grubych oczkach tarki. Dodać do cebuli razem z posiekanym tymiankiem. Posypać delikatnie solą, smażyć, aż do odparowania wody. Na końcu farsz przyprawić pieprzem i ewentualnie jeszcze solą. Zdjąć z ognia, jak przestygnie, połączyć z startym serem.
  • 3. Na każdy płat mięsa nakładać farsz, zwijać w roladki. Obtoczyć w mące, następnie w rozkłóconych z solą i pieprzem jajkach i na końcu w bułce tartej. Smażyć na oleju z obu stron na złoto.
    Usmażone roladki przełożyć do naczynia żaroodpornego, wstawić do piekarnika. Piec pod przykryciem ok. 20-30 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy