Kurczak z odrobiną warzyw podany w formie roladek to danie, które spokojnie możemy zaserwować gościom. Wyrazisty smak z odrobiną orientu połączony z polską nutą z pewnością im zasmakuje.
45 min
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
ok. 1/2 szkl mieszanki chińskiej
pasta curry
sos sojowy
4 plastry żółtego sera
ok. 4 łyżki mąki
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżka śmietany 18%
Roladki drobiowe z chińszczyzną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś kroimy na 4 plastry. Rozbijamy tłuczkiem. Skrapiamy z obu stron odrobiną sosu sojowego i nacieramy pastą curry.
2.Na każdym kawałku mięsa układamy plaster żółtego sera i warzywa ( mieszanka chińska ). Zawijamy z zgrabne roladki, które zabezpieczamy wykałaczkami. Obtaczamy w mące i obsmażamy na dobrze rozgrzanym oleju.
3.Zalewamy wodą do 2/3 wysokości roladek i dusimy. Od czasu do czasu obracamy mięso. Jeżeli powstały sos będzie rzadki zagęszczamy go mąką i zaprawiamy śmietaną. Na koniec dodajemy koperek. Dusimy jeszcze przez chwilę.
Komentarze