Roladki brokułowo pieczarkowe w serowym sosie

0 (0 ocen)

Pomysł na połączenie mięsa z warzywami. Roladki schabowe w sosie sprawdzą się na każdym obiedzie. A jak smakują? Rewelacyjnie!

Składniki:

  • 500 g schabu
    1 brokuł
    1 cebula
    10 pieczarek
    Przyprawa do mięsa
    Sól
    Pieprz
    Sos:
    1,5 szklanki bulionu
    150 g żółtego sera
    2 łyżki śmietany 18%
    1 płaska łyżka mąki pszennej
    0,5 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
    1 łyżeczka lubczyku
    Sól
    Pieprz

Roladki brokułowo pieczarkowe w serowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0q3ktyi 1. Mięso kroimy na cienkie plastry. Rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy solą i pieprzem. Brokuł myjemy, kroimy na mniejsze różyczki i gotujemy w delikatnie osolonej wodzie. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, pieczarki na mniejsze kawałki. Przesmażamy na odrobinie oleju. Na rozbitym mięsie rozkładamy pieczarki z cebulą oraz przekrojone na plastry brokuły. Dociskamy farsz do schabu.
  • image-0aa1mjg 2. Zwijamy w roladki, obwiązujemy nićmi. Wierzch roladek obsypujemy przyprawą do mięsa. Smażymy je na rozgrzanej patelni na rumiano i do miękkości. Zdejmujemy.
  • image-04j7sra 3. Na patelnię po smażeniu mięsa wlewamy bulion. Dokładamy starty żółty ser, oraz śmietanę wymieszaną z mąką. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i lubczykiem. Gotujemy na wolnym ogniu, często mieszając do momentu zgęstnienia sosu. Roladki przekładamy do sosu i jeszcze chwilkę dusimy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy