Roladka z mięsa mielonego z sosem z żurawiny i soku z buraków

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 60 min

Smakuje dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno. Możemy zrobić zimny półmisek krojąc roladkę na półmisku dodając sos na górę, lub dodać żelatyny do sosu i zrobić galaretkę.

  • 60 min

Składniki:

  • - 500 g mięsa mielonego (wołowe - wieprzowe)
    - 1 kajzerka
    - 1 jajko
    - sól, pieprz, liść laurowy
    - ewentualnie bułka tarta kiedy masa będzie rzadsza
    - 6 łodyg selera naciowego
    - 150 g żurawiny suszonej
    - marchewka do ozdoby lub warzywa z wody
    - 50 ml koncentratu z buraków lub 150 ml świeżego soku z buraków
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Roladka z mięsa mielonego z sosem z żurawiny i soku z buraków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mięsa mielonego dodać sól, pieprz, namoczoną wcześniej bułkę i jajko,
    wyrobić (w razie czego dodać bułkę tartą) i odstawić. Przygotować
    selera, łodygi przeciąć na pół i podgotować, żeby były "al dente", a
    żurawinę namoczyć.
    Rozwinąć folię spożywczą lub rękaw do pieczenia, posmarować olejem,
    ułożyć 3 łodygi selera, warstwę mięsa - lekko rozpłaszczyć i żurawinę,
    przykryć drugą warstwą mięsa, ułożyć 3 łodygi selera i zwinąć wszystko
    w rulon jak cukierka i związać boki nitką. Robimy cienkie roladki, dwie lub
    trzy w zależności od szerokości garnka. Roladkę parzymy w wodzie
    (doprowadzamy do wrzenia, a później zmniejszamy ogień) przywiązując
    ją do uszu garnka, żeby się nie przykleiła do dna. Parzymy około 30 minut.
    Sos - podsmażamy żurawinę na maśle, dajemy trochę cukru i sok z
    buraków (jeśli koncentrat dodajemy wodę, jeśli świeży sok, redukujemy).
    Roladkę kroimy i polewamy sosem lub nakładamy obok, możemy dodać w
    warzywa do ozdoby i zdrowia.

Porady

Mięso można doprawić ulubionym przyprawami bądź ziołami. Faszerować możemy dowolnymi składnikami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować