Roladka z karpia z daktylami

0 (0 ocen)

Roladkę wykonałam z chłopakiem na konkursie i została ona uznana za najlepszą:)

Składniki:

  • Roladka:
    350g filrtów karpia bez ości
    40g daktyli suszonych
    sól
    pieprz
    odrobina zalewy cytrynowej
    Sałątka
    70g śliwek suszonych
    70g moreli suszonych
    100 g sałaty kolorowej, rukoli, roszponki
    Sos koperkowy
    120g jogurtu naturalnego
    1,5 łyżki majonezu
    1 łyżka soku z cytryny
    2 łyżeczki świeżego koperku

    Do dekoracji:
    kwiat storczyka lub inne jadalne kwiaty
    sos balsamiczny

Roladka z karpia z daktylami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karpia zamarynować w zalewie cytrynowej, soli i pieprzu. Wyporcjować tak by można było zwinąć roladkę. Na wyporcjowanego karpia ułożyć paski daktyli i zwinąć roladkę. całość zawinąć w tzw. cukierka i włożyć do rozgrzanego do 200stopni pieca na 15 minut.
    Morele i śliwki pokroić w paski i wymieszać z sałatami oraz rukolą, wyłożyć na talerz. zrobić sos koperkowy z podanych składników i polać sałatkę. Roladkę przeciąć na ukos i ułożyć na talerzu. Talerz ozdobić kwiatem oraz nutką z sosu balsamicznego. Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy