Roladka kokosowa

0 (0 ocen)

  • 50 min

Jedne z moich ulubionych ciasteczek świątecznych, bez pieczenia.

  • 50 min

Składniki:

  • 3 opakowania zmielonych herbatników
    3 łyżki mleka
    3 łyżki kakao
    3 łyżki masła
    15 dkg cukru pudru
    3 łyżki rumu

    Masa kokosowa:
    15 dkg kokosu drobnego
    15 dkg cukru pudru
    15 dkg masła

Roladka kokosowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-229e8ju 1. Ciasto zagnieść na stolnicy, podzielić na 4 części (4 roladki) rozwałkować na pergaminie lub folii spożywczej. Wykroić lub uformować prostokąt. Nie musi być idealny sklei się przecież w roladkę.
    Składniki masy utrzeć w misce i podzielić na 4 części.
  • image-0h0own1 2. Masę nakładać na rozwałkowane ciasto wzdłuż dłuższego boku i zwijać roladkę. Jeden bok pozostawić nieposmarowany ok 1cm od brzegu, żeby lepiej się sklejała. Owinąć w folię i skręcić końce. Schłodzić i kroić w plasterki.

Porady

Jeśli masa kakaowa jest zbyt sypka można dołożyć trochę masła. Z podanej ilości można zrobić ok 4 roladki lub więcej w zależności od długości

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy