Roladka kakaowa z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagotować mleko z solą, masłem, kakao, cukrem i wanilią mieszając mątewką.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, dodając trochę gorącego mleka. Po dokładnym rozpuszczeniu dodać ją do reszty mleka, podgrzewając mieszać energicznie do dokładnego połączenia.
Wsypać migdały, rodzynki, ciastka, skórkę cytrynową, wymieszać dokładnie, wlać likier, wymieszać, przestudzić i przelać do butelki.
Ja po wystudzeniu wstawiłam butelkę na 1 godzinę do zamrażarki, aby szybciej stężała.
Następnie rozciąć butelkę nożycami i wyjąć roladkę. Kroić w plastry.
Uwagi:
Można zmieniać bakalie na takie, jakie lubimy, ważne aby zachować łączną gramaturę tj. 300 gram
Komentarze