Rolada ziemniaczana z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Ziemniaki ugotować w mundurkach, odstawić do ostygnięcia.
2. Lekko ciepłe obrać, przecisnąć przez prasę i wymieszać z twarożkiem ziołowym.
3. Do ziemniaków dodać mąkę, jedno jajko i łyżeczkę soli – wyrobić jednolite ciasto.
4. Paprykę i pieczarki oczyścić i drobno pokroić.
5. Paprykę i pieczarki dodać do mięsa, dokładnie wymieszać. Farsz doprawić ketchupem, przecierem pomidorowym, solą i pieprzem.
6. Na ściereczce posypanej mąką rozwałkować ciasto w kwadrat, rozłożyć na nim farsz mięsny, pozostawić po 4 cm wolne brzegi.
7. Ciasto zwinąć, unosząc ściereczkę, starannie zlepić brzegi.
8. Roladę przełożyć szwem do dołu na blaszkę.
9. Całość posmarować (zawartością jajka z wodą) pędzelkiem .
10. Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika na 40 minut.
Podawać z dowolnym sosem!
Porady
Roladki można podawać z dowolnym sosem, wg własnego smaku oraz gustu
Komentarze