Rolada ziemniaczana z mięsem

4.5 (181 ocen)

  • 40 min

Przepis ten wymyśliła moja prababcia. To dzięki niej nauczyłam się czerpać przyjemność z pieczenia i gotowania.

  • 40 min

Składniki:

  • 600 g ziemniaki,
    1/2 szt papryka czerwona świeża,
    50 g pieczarki,
    sól, pieprz,
    75 g żółty ser,
    1 łyżka ketchup,,
    1 łyżka koncentrat pomidorowy,
    300 g mięso mielone,
    1 szt cebula,
    2 szt jaja,
    50 g tłusty twarożek ziołowy,
    mąka
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne

Rolada ziemniaczana z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ziemniaki ugotować w mundurkach, odstawić do ostygnięcia.
    2. Lekko ciepłe obrać, przecisnąć przez prasę i wymieszać z twarożkiem ziołowym.
    3. Do ziemniaków dodać mąkę, jedno jajko i łyżeczkę soli – wyrobić jednolite ciasto.
    4. Paprykę i pieczarki oczyścić i drobno pokroić.
    5. Paprykę i pieczarki dodać do mięsa, dokładnie wymieszać. Farsz doprawić ketchupem, przecierem pomidorowym, solą i pieprzem.
    6. Na ściereczce posypanej mąką rozwałkować ciasto w kwadrat, rozłożyć na nim farsz mięsny, pozostawić po 4 cm wolne brzegi.
    7. Ciasto zwinąć, unosząc ściereczkę, starannie zlepić brzegi.
    8. Roladę przełożyć szwem do dołu na blaszkę.
    9. Całość posmarować (zawartością jajka z wodą) pędzelkiem .
    10. Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika na 40 minut.

    Podawać z dowolnym sosem!

Porady

Roladki można podawać z dowolnym sosem, wg własnego smaku oraz gustu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować