Rolada ziemniaczana na andrutach

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Tania przekąska, która zachwyci fanów ziemniaków i nie tylko. ;)

  • 2 godz.

Składniki:

  • 2 kwadratowe andruty
    1,5 kg ziemniaków
    1 opakowanie serka z papryką
    kilka kabanosów
    kilka plastrów szynki
    olej do smażenia
    pół łyżeczki soli
    spora szczypta pieprzu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Rolada ziemniaczana na andrutach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Następnie obieramy i przeciskamy przez praskę. Do gorących ziemniaków dodajemy serek, doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy.

    Wafle rozkładamy na czystej, mokrej ściereczce, nakładamy gorący farsz z dodatkami (na jednym kabanosy, na drugim plastry szynki) i zostawiamy na piętnaście minut. Następnie zwijamy roladę, mocno dociskając. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w chłodnym miejscu na godzinę.

    Następnie ostrym noże kroimy roladę w 1 - 2 cm plastry i obsmażamy z obu stron na rozgrzanym oleju, na złoty kolor. Odsączamy na papierowych ręcznikach.

    *Można też otoczyć w jajku i bułce tartej, ale moim zdaniem to niepotrzebne, dodatkowe kalorie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kabanosy Wafle Wędlina Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować