Rolada ziemniaczana

5 (198 ocen)

  • 20 min

Doskonały dodatek do różnych mięs, zamiast tradycyjnych ziemniaków.

  • 20 min

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
    3 łyżki masła
    sól i pieprz do smaku

    3 wafle tortowe
    jajko do obtoczenia
    bułka tarta do obtoczenia
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (198 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne

Rolada ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rolada ziemniaczana 1. Gotujemy ziemniaki, odcedzamy i dusimy. Roztapiamy masło i maścimy ziemniaki (jeżeli ziemniaki są bardzo sypkie to trzeba dać więcej masła), doprawiamy do smaku pieprzem i solą.

    Ciepłymi ziemniakami smarujemy wafle tortowe i zwijamy w rolady.
    Odkładamy do wystudzenia.
  • Rolada ziemniaczana 2. Zimną roladę kroimy.
  • Rolada ziemniaczana 3. Obtaczamy w jajku i bułce tartej.
  • Rolada ziemniaczana 4. Smażymy na głębokim tłuszczu.
  • Rolada ziemniaczana 5. Podajemy gorące
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować