Rolada żeberkowa z żurawiną

0 (0 ocen)

  • 25 min

Bardzo smaczne mięsko do chleba, właśnie z żeberek. Dodatek żurawiny, pomidorów i sera sprawia, że mięso jest soczyste i pachnące, polecam do przetestowania przepis. Idealny dodatek do świątecznego stołu i nie tylko.

  • 25 min

Składniki:

  • Składniki:
    Około 2 kg żeberek(żeberek u mnie było 1,7 kg) pasek szerokości około 30 cm
    Sól, pieprz
    1 duża łyżka koncentratu pomidorowego
    2 łyżki startego żółtego sera
    ½ szklanki suszonej żurawiny
    Rękaw do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Rolada żeberkowa z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: z paska żeberek wyjąć kości, doprawić mięso z dwóch stron solą i pieprzem, wstawić na 2 doby do lodówki. Następnie rozłożyć mięso, posmarować koncentratem pomidorowym, rozłożyć żurawinę, posypać serem i skręcić całość w roladę. Zesznurować dokładnie nićmi(można spiąć wykałaczkami). Włożyć do rękawa, następnie do naczynia żaroodpornego, podlać wodą i wstawić do podgrzanego piekarnika. Piec przez 20 minut w temp. 180 stopni następnie zmniejszyć temp. do 150 stopni i piec jeszcze 60 minut. Przed końcem pieczenia rozciąć rękaw, by rolada się przyrumieniła. Przed końcem pieczenia sprawdzić czy mięso jest miękkie.

Porady

1. Do marynowania można dodać listek laurowy. 2.Roladę przed końcem pieczenia można posmarować delikatnie miodem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować