Rolada ze szpinaku z suszonymi pomidorami

4.49 (149 ocen)

  • Średni

Smaczna i efektowna przystawka

  • Średni

Składniki:


  • - szpinak mrożony liściasty: 450 gramów
    - suszone pomidory w zalewie: 0.33 opakowania
    - serek Philadelphia: 1 opakowanie
    - jajka: 4 sztuki
    - parmezan tarty: 6 łyżek
    - czosnek: 2 ząbki
    - masło: 2 łyżki
    - sól: 2 szczypty
    - pieprz: 4 szczypty
    - gałka muszkatołowa: 2 szczypty
Wystaw ocenę:

4.49 (149 ocen)

Zobacz również:

Rolada Przystawki

Rolada ze szpinaku z suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak rozmrozić. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, dodać szpinak, dusić i doprawić czosnkiem, solą, pieprzem i gałką. Odparować.
  • 2. Wyjąć formę. Przykryć ją kolejnym arkuszem papieru do pieczenia i odwrócić. Zostawić do wystygnięcia.
  • 3. Żółtka oddzielić od białek. Pierwsze dodać do szpinaku i dobrze wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę. Połączyć ją ze szpinakiem i delikatnie wymieszać.
  • 4. Naczynie żaroodporne (moje 20cm x 30cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Posmarować go oliwą z oliwek. Wyłożyć masę szpinakową. Piec ok. 15 min. w 200 st (termoobieg) aż farsz lekko stężeje.
  • 5. Zdjąć papier. Masę szpinakową wysmarować serkiem, posypać obficie parmezanem i posiekanymi suszonymi pomidorami.
  • 6. Zwinąć roladę. Owinąć ciasno folią aluminiową i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  • Rolada szpinakowa z suszonymi pomidorami i parmezanem 7. Przed podaniem pokroić w grube plastry.

    Smacznego życzy oliwek :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Suszone pomidory Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować