Rolada ze szpinaku z suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak rozmrozić. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, dodać szpinak, dusić i doprawić czosnkiem, solą, pieprzem i gałką. Odparować.
2.Wyjąć formę. Przykryć ją kolejnym arkuszem papieru do pieczenia i odwrócić. Zostawić do wystygnięcia.
3.Żółtka oddzielić od białek. Pierwsze dodać do szpinaku i dobrze wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę. Połączyć ją ze szpinakiem i delikatnie wymieszać.
4.Naczynie żaroodporne (moje 20cm x 30cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Posmarować go oliwą z oliwek. Wyłożyć masę szpinakową. Piec ok. 15 min. w 200 st (termoobieg) aż farsz lekko stężeje.
Komentarze