Rolada ze szpinakiem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 30 min

Gotując, lubię łączyć smaki sprzed lat z nowymi, poznanymi podczas podróży.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ● 1 kg ziemniaków
    ● szkl. mąki
    ● czubata łyżka mąki ziemniaczanej
    ● jajko
    ● 1/4 łyżeczki soli
    ● 50 dag mrożonego szpinaku
    ● łyżka masła
    ● 1-2 ząbki czosnku
    ● 5 dag śmietany 30-proc.
    ● sól
    ● pieprz
    ● gałka muszkatołowa

Rolada ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rolada ze szpinakiem 1. Szpinak dusimy na maśle, aż
    odparuje woda. Dodajemy
    przeciśnięty przez praskę czosnek.
    Doprawiamy solą, pieprzem
    i szczyptą świeżo startej
    gałki muszkatołowej. Mieszamy
    i studzimy.
  • Rolada ze szpinakiem 2. Ziemniaki obieramy, myjemy
    i gotujemy. Przepuszczamy
    przez maszynkę do mielenia
    mięsa. Dodajemy mąkę, jajko
    i sól. Szybko wyrabiamy miękkie
    ciasto i rozwałkowujemy na prostokąt
    (30x25 cm).
  • Rolada ze szpinakiem 3. Na cieście rozsmarowujemy
    szpinak i zwijamy w roladę. Zawijamy
    w folię spożywczą i aluminiową.
    Gotujemy we wrzącej
    wodzie ok. 40 minut.

Porady

Roladę podajemy z sosem pieczarkowym lub mięsem.

Notka redakcyjna

PPWS_10-2010

Komentarze

Podobne przepisy