rolada ze śmietaną

0 (0 ocen)

tradycyjne i najprostsze przepisy są najlepsze

Składniki:

  • biszkopt
    4 jajka
    szczypta soli
    pół szklanki cukru
    pół szklanki mąki pszennej
    pół szklanki mąki ziemniaczanej
    łyżeczka proszku do pieczenia

    330g kremówki śmietany
    śmietan fix
    cukier puder

Rolada ze śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. biszkopt
    białka razem z solą ubijamy na sztywno, kiedy będą ubite dodajemy żółtka i cukier i bijamy aż masa będzie puszysta i bez gródek cukru. do masy jajecznej wsypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem blaszce wielkości piekarnika. pieczemy ok 10-15 min w 180 stopniach.
  • 2. Wyjmujemy jeszcze ciasto, wykładamy na rozłożoną szmatkę posypaną i zdejmujemy delikatnie papier do pieczenia z ciasta i zawijamy w szmatkę. Odstawiamy do wystudzenia
  • 3. śmietanę ubijamy na sztywno dodając fix i cukier puder
  • 4. na ostudzony biszkopt nakładamy śmietanę i zwijamy. chłodzimy.
    przed podaniem wierzch posypujemy cukrem pudrem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy