Rolada z wiśniami

0 (0 ocen)

Śmietanka i mascarpone to bomba kaloryczna,więc żeby się trochę rozgrzeszyć dodałam do kremu jogurt 0%, wyszło pyszne kwaskowe połączenie smaków.

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 duże jajka
    3 kopiaste łyżki mąki tortowej
    1 łyżka kakao
    1 łyżka oleju
    1 łyżka wody
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem:
    300 ml śmietanki 30%
    2 śmietanfixy
    3 łyżki cukru pudru
    250 g serka mascarpone
    180 g jogurtu 0% typu greckiego
    słoiczek wiśni drylowanych w syropie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Desery Biszkopty

Rolada z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Śmietanka do rolady 1. Białka ubić, dodać cukier, ubijać aż się rozpuści, dodać po jednym żółtka,zmniejszając przy tym obroty miksera.
    Dolać wodę i olej, połączyć z mąką wymieszaną z kakao i proszkiem.
    Wylać ciasto na dużą blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175*C na 15 minut.
    Wyjąć, zdjąć delikatnie papier,a ciasto zawinąć w czystą ściereczkę i pozostawić do ostygnięcia.
  • rolada z wiśniami- przygotowanie 2. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno ze śmietanfixami, dodać cukier puder,odłożyć kilka łyżek do dekoracji,resztę połączyć z serkiem i jogurtem na małych obrotach robota.
    Wyłożyć na biszkopt,wyrównać, posypać wiśniami osączonymi z syropu (kilka zostawić do dekoracji), zwinąć roladę. Schłodzić w lodówce.
    Z pozostawionej śmietany zrobić rozetki na wierzchu i przyozdobić wiśniami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować