Rolada z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić, dodać cukier, ubijać aż się rozpuści, dodać po jednym żółtka,zmniejszając przy tym obroty miksera.
Dolać wodę i olej, połączyć z mąką wymieszaną z kakao i proszkiem.
Wylać ciasto na dużą blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175*C na 15 minut.
Wyjąć, zdjąć delikatnie papier,a ciasto zawinąć w czystą ściereczkę i pozostawić do ostygnięcia.
2.Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno ze śmietanfixami, dodać cukier puder,odłożyć kilka łyżek do dekoracji,resztę połączyć z serkiem i jogurtem na małych obrotach robota.
Wyłożyć na biszkopt,wyrównać, posypać wiśniami osączonymi z syropu (kilka zostawić do dekoracji), zwinąć roladę. Schłodzić w lodówce.
Z pozostawionej śmietany zrobić rozetki na wierzchu i przyozdobić wiśniami.
Komentarze