Rolada z udźca indyka

4.51 (182 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

udziec z indyka ma bardziej wyrazisty smak niż pierś - nadaje się do bardzo różnych dań

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • - filet z udźca indyka - mięso bez skóry i kości (u mnie to były 2 filety): 1200 gramów
    MARYNATA -:
    - oliwa albo olej roślinny: 6 łyżek
    - czosnek ząbki: 1 sztuka
    - sok z skórka z połowy cytryny: 1 sztuka
    - sos sojowy jasny: 4 łyżki
    FARSZ -:
    - filet z piersi kurczaka , duży: 1 sztuka
    - śmietanka kremówka słodka: 80 mililitrów
    - mozarella kulka: 125 gramów
    - suszone pomidory z zalewy ziołowej: 8 sztuk
    - bułka tarta: 2 łyżki
    - czosnek ząbki: 1 sztuka
    - koperek świeży: 0.5 pęczka
    - papryczka chili mała: 0.5 sztuki
    - bazylia świeża, listki: 0.33 szklanki
    - do smaku: sól morska prowansalska, pieprz kolorowy mielony (do smaku): 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

4.51 (182 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne

Rolada z udźca indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rolada z indyka 1. Filety z udźca indyka opłukałam i dobrze osuszyłam. Rozłożyłam na płasko, lekko rozklepałam tłuczkiem - części grubsze można przeciąć poziomo o rozłożyć tak żeby otrzymać płat mięsa. Nie martwcie się ew. dziurkami bo gdy mięso i farsz się zetną to będą właściwie niewidoczne.

    MARYNATA - czosnek roztarłam z odrobiną soli, dodałam do oliwy. Dolałam sos sojowy, sok z cytryny i otartą skórkę, wymieszałam. Posmarowałam marynatą płaty mięsa z obu stron i odłożyłam do lodówki na kilka godzin.

    FARSZ - filet z kurczaka pokroiłam na mniejsze kawałki, wrzuciłam do malaksera razem z bułką tartą, śmietaną i czosnkiem, zmiksowałam na gładką masę. Dodałam zieleninę i posiekane chili, jeszcze chwilę miksowałam, ale tak żeby kawałeczki ziół były widoczne. Przełożyłam masę do miski, dodałam pokrojoną w drobną kostkę mozarellę, posiekane pomidory suszone i doprawiłam do smaku solą prowansalską oraz pieprzem.

    Filety wyjęłam, ułożyłam na dużym arkuszu folii aluminiowej tak żeby zachodziły na siebie tworząc jedną dużą powierzchnię. Wzdłuż jednego dłuższego boku nałożyłam farsz i pomagając sobie folią zwinęłam delikatnie całość w roladę. Boki dokładnie zacisnęłam. Tak przygotowaną paczuszkę ułożyłam na blasze i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na mniej więcej 45 min. Po tym czasie bardzo delikatnie rozcięłam/rozerwałam folię z wierzchu żeby rolada lekko się przyrumieniła i zostawiłam ją w piecu jeszcze na jakieś 20 min.. Po wyjęciu z pieca a przed podaniem trzeba koniecznie odczekać jakieś 20 - 30 minut żeby całość odrobinę stężała i soki równomiernie się rozeszły.

    Kroiłam w grube plastry, podałam ze świeżą sałatą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Indyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować