Rolada z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt :
Do żółtek dodać cukier kryształ , cukier waniliowy , wodę wszystko utrzeć do białości .
2.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia , połączyć z utartymi żółtkami
3.Z białek ubić pianę , delikatnie połączyć z masą jajeczną
4.Blachę o wymiarach 35/38 wyłożyć papierem do pieczenia , wylać ciasto , piec około 25 minut w 175 *C . Gorący biszkopt wyłożyć na lnianą ściereczkę , ściągnąć papier , zwinąć w roladę , zostawić do wystygnięcia
5.Masa :
Serek mascarpone wymieszać z kwaśną śmietaną ,sokiem z cytryny , cukrem pudrem i cukrem waniliowym
6.Żelatynę rozpuścić we wrzątku , miksując połączyć z serkiem
7.Śmietanę ubić , dodać do masy serowej
8.Gotową masę rozsmarować na biszkopt ,
9.Truskawki umyć , odszypułkować , ułożyć na dłuższym końcu ciasta zwinąć roladę , schłodzić , udekorować według uznania .
Porady
Jeśli masa jest dla nas za kwaśna , można dosłodzić .
Truskawki układać na tężejącą masę.
Komentarze