Rolada z świerzego boczku

4.5 (153 ocen)

  • 45 min

Świetne mięsko na kanapki i jako danie główne. Jako nadzienia można użyć wszystkiego, w zależności od upodobań.

  • 45 min

Składniki:

  • 1 ładny kawałek świeżego boczku który można zwinąć w roladę
    1/4 kostki margaryny
    6 łyżki oliwy

    Nadzienie:
    2 łyżki musztardy
    sól
    pieprz
    10 dag boczku wędzonego
    2 średnie cebule
    2 ogórki kiszone
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Rolada Dania główne

Rolada z świerzego boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczeń 1. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy i szklimy cebulę posiekaną w kostkę lub piórka jak kto woli. Boczek wędzony i ogórki kroimy w kostkę.
  • 2. Łatę boczku smarujemy musztardą, posypujemy szczyptą soli i pieprzu.
    Na tak przygotowywanym boczku rozprowadzamy zeszkloną cebulkę, pokrojony boczek i ogórki. Zawijamy boczek w roladę i w zależności co mamy w domu sznurujemy bądź spinamy szpilkami, aby się nam rolada nie rozpadła.
  • 3. W brytfance rozpuszczamy margarynę, dodajemy resztę oliwy i obsmażamy roladę z każdej strony aby nabrała ładnego koloru. Następnie zalewamy niewielką ilością wody i dusimy pod przykryciem do miękkości co jakiś czas obracając aby zmiękła równomiernie z każdej strony.

Porady

Do środka do rolady można włożyć: kiełbasę w całości, mięso mielone, żurawinę, paprykę, jajko i co tylko chcemy. Podczas pieczenia rolady jeżeli zachodzi taka potrzeba można dolewać wody. Ja dodaje do pieczącej się rolady aby sos z pieczeni był oryginalny i smaczny dodaje jedną ostrą papryczkę lub cebulę pokrojoną w ósemki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować