Rolada z serkiem mascarpone

4.5 (150 ocen)

Rolada mało słodka, a zarazem bardzo dobra

Składniki:

  • BISZKOPT:
    3 jajka,
    70 g cukru
    50 g mąki pszennej
    30 g mąki ziemniaczanej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    KREM CZEKOLADOWY:
    205 g serka mascarpone
    100 g gorzkiej czekolady


Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Rolada Desery

Rolada z serkiem mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Gotowe ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 12 min w 200 stop C
  • 2. Gorący biszkopt od razu po upieczeniu przełożyć na ściereczkę, ściągnąć papier do pieczenia i razem za ściereczka zwinąć w roladę. Pozostawic do ostygniecia.
  • 3. Czekolade roztopic w kąpieli wodnej, pozostawić do ostygnięcia(czekolada ma byc zimna, ale plynna). Serek mascarpone zmiksowac, dalej miksując dodac stopniowo plynna czekolade.
  • 4. Ostudzone ciasto rozwinac, posmarowac kremem czekoladowym i ściśle zwinąc w rolade, Wstawić do lodówki.

Porady

Ciasto mozna polac polewą czekoladową. Ja miałam gotową masę cukrową. Do masy czekoladowej można dodać troszkę alkoholu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować