Rolada z serkiem mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Gotowe ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 12 min w 200 stop C
2.Gorący biszkopt od razu po upieczeniu przełożyć na ściereczkę, ściągnąć papier do pieczenia i razem za ściereczka zwinąć w roladę. Pozostawic do ostygniecia.
3.Czekolade roztopic w kąpieli wodnej, pozostawić do ostygnięcia(czekolada ma byc zimna, ale plynna). Serek mascarpone zmiksowac, dalej miksując dodac stopniowo plynna czekolade.
4.Ostudzone ciasto rozwinac, posmarowac kremem czekoladowym i ściśle zwinąc w rolade, Wstawić do lodówki.
Porady
Ciasto mozna polac polewą czekoladową. Ja miałam gotową masę cukrową. Do masy czekoladowej można dodać troszkę alkoholu.
Komentarze