Uczę się w szkole średniej. Chętnie pomagam mamie w kuchni. Gdy mam czas, podwijam rękawy i sama zabieram się do gotowania.
Składniki:
● 2 polędwice wieprzowe (po ok. 50 dag)
● 30 dag filetów z kurczaka
● 70 dag ziemniaków
● 1,5 szkl. śmietany
● 100 ml mleka
● 10 dag sera pleśniowego
● 3 dag ziół prowansalskich
● op. marynaty do mięs
● słodka mielona papryka
● tłuszcz do formy
● jajko
● sól
Rolada z polędwicy z purée - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marynatę przygotowujemy
według przepisu na opakowaniu.
Mięso wkładamy do marynaty
na co najmniej 1 dzień.
Następnie jedną polędwicę rozbijamy na grubość ok. 1/2 cm.
Układamy na folii aluminiowej.
2.Filety mielimy. Dodajemy jajko
i miksujemy. Doprawiamy
solą. Rozsmarowujemy na polędwicy.
Posypujemy ziołami. Drugą
polędwicę układamy wzdłuż
na masie drobiowej. Zwijamy
w roladę i zawijamy w folię.
Pieczemy 20 minut w 175 °C.
3.Ziemniaki obieramy i gotujemy
w osolonej wodzie. Robimy
purée, dodając mleko. Rozkładamy
na natłuszczonej blasze
i posypujemy papryką. Pieczemy
15 minut w temp. 200 °C.
4.Śmietanę podgrzewamy.
Wkładamy rozdrobniony ser,
roztapiamy. Roladę kroimy w plastry.
Podajemy z sosem i purée.
Komentarze