Rolada z polędwicy z purée

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Uczę się w szkole średniej. Chętnie pomagam mamie w kuchni. Gdy mam czas, podwijam rękawy i sama zabieram się do gotowania.

Składniki:

  • ● 2 polędwice wieprzowe (po ok. 50 dag)
    ● 30 dag filetów z kurczaka
    ● 70 dag ziemniaków
    ● 1,5 szkl. śmietany
    ● 100 ml mleka
    ● 10 dag sera pleśniowego
    ● 3 dag ziół prowansalskich
    ● op. marynaty do mięs
    ● słodka mielona papryka
    ● tłuszcz do formy
    ● jajko
    ● sól

Rolada z polędwicy z purée - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marynatę przygotowujemy
    według przepisu na opakowaniu.
    Mięso wkładamy do marynaty
    na co najmniej 1 dzień.
    Następnie jedną polędwicę rozbijamy na grubość ok. 1/2 cm.
    Układamy na folii aluminiowej.
  • 2. Filety mielimy. Dodajemy jajko
    i miksujemy. Doprawiamy
    solą. Rozsmarowujemy na polędwicy.
    Posypujemy ziołami. Drugą
    polędwicę układamy wzdłuż
    na masie drobiowej. Zwijamy
    w roladę i zawijamy w folię.
    Pieczemy 20 minut w 175 °C.
  • 3. Ziemniaki obieramy i gotujemy
    w osolonej wodzie. Robimy
    purée, dodając mleko. Rozkładamy
    na natłuszczonej blasze
    i posypujemy papryką. Pieczemy
    15 minut w temp. 200 °C.
  • 4. Śmietanę podgrzewamy.
    Wkładamy rozdrobniony ser,
    roztapiamy. Roladę kroimy w plastry.
    Podajemy z sosem i purée.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_12-2010

Komentarze

Podobne przepisy