Rolada z pasztetem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę roztapiamy na
małym ogniu. Wsypujemy
szczyptę soli oraz mąkę. Wlewamy
mleko. Mieszamy, aż
ciasto będzie jednolite. Następnie
zdejmujemy z ognia
i studzimy. Energicznie mieszając,
wbijamy kolejno jajka.
2.Blachę (20x30 cm) smarujemy
połową tłuszczu. Wykładamy
posmarowanym resztą
tłuszczu papierem do pieczenia.
Wlewamy ciasto. Pieczemy
ok. 20 minut w piekarniku
rozgrzanym do temperatury
ok. 180 °C. Ciepłe ciasto wykładamy
na wilgotną ściereczkę, zwijamy i odstawiamy do
wystygnięcia.
3.Szpinak rozmrażamy. Czosnek
obieramy, drobno siekamy
i podsmażamy na oliwie.
Dodajemy szpinak. Dusimy, aż
odparuje. Wlewamy śmietankę,
doprawiamy solą i pieprzem.
Chwilę dusimy.
4.Ciasto rozwijamy, smarujemy
pasztetem, a następnie
wykładamy szpinak. Zwijamy
i schładzamy godzinę.
Porady
Jeśli szpinak jest za rzadki, zagęszczamy go łyżeczką mąki pszennej.
Komentarze