Rolada z pasztetem i szpinakiem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Sprawdziła się na urodzinach teścia w zeszłym roku.

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 6 jajek
    ● 7 łyżek mąki
    ● 1/2 l mleka
    ● 1/2 kostki margaryny
    ● sól
    ● łyżka masła do posmarowania blachy
    Nadzienie:
    ● 20 dag pasztetu (do smarowania)
    ● 30 dag mrożonego szpinaku
    ● ząbek czosnku
    ● 20 ml śmietanki
    ● sól, pieprz
    ● oliwa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Pasztet

Rolada z pasztetem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę roztapiamy na
    małym ogniu. Wsypujemy
    szczyptę soli oraz mąkę. Wlewamy
    mleko. Mieszamy, aż
    ciasto będzie jednolite. Następnie
    zdejmujemy z ognia
    i studzimy. Energicznie mieszając,
    wbijamy kolejno jajka.
  • 2. Blachę (20x30 cm) smarujemy
    połową tłuszczu. Wykładamy
    posmarowanym resztą
    tłuszczu papierem do pieczenia.
    Wlewamy ciasto. Pieczemy
    ok. 20 minut w piekarniku
    rozgrzanym do temperatury
    ok. 180 °C. Ciepłe ciasto wykładamy
    na wilgotną ściereczkę, zwijamy i odstawiamy do
    wystygnięcia.
  • 3. Szpinak rozmrażamy. Czosnek
    obieramy, drobno siekamy
    i podsmażamy na oliwie.
    Dodajemy szpinak. Dusimy, aż
    odparuje. Wlewamy śmietankę,
    doprawiamy solą i pieprzem.
    Chwilę dusimy.
  • 4. Ciasto rozwijamy, smarujemy
    pasztetem, a następnie
    wykładamy szpinak. Zwijamy
    i schładzamy godzinę.

Porady

Jeśli szpinak jest za rzadki, zagęszczamy go łyżeczką mąki pszennej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_01-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować