Rolada z mięsa mielonego, szpinaku, jajek i papryki

4.49 (202 ocen)

Ta rolada jest ozdobą stołu.

Składniki:

  • I warstwa

    500 g mięsa mielonego, najlepiej z szynki
    2 łyżki tartej bułki
    1 jajko
    3 łyżki śmietany 12 %
    3 ząbki czosnku
    1 mała cebula
    sól, pieprz, musztarda, pieprz ziołowy, maggi

    II warstwa

    500 g mrożonego szpinaku
    1/2 cebuli
    3 ząbki czosnku
    2 łyżki startego żółtego sera
    sól, pieprz
    olej rzepakowy

    III warstwa

    4 jajka
    przyprawy
    odrobina mleka

    IV warstwa

    4 papryki

    + odrobina startego, żółtego sera



Wystaw ocenę:

4.49 (202 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Rolada z mięsa mielonego, szpinaku, jajek i papryki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę pieczemy ok. 30 minut w 200 stopniach. Następnie wkładamy ją do woreczka i zostawiamy aż ostygnie. Po tym czasie ściągamy skórkę z papryki i oczyszczamy ją z ziarenek. Kroimy na duże plastry.
  • 2. Mięso łączymy z pozostałymi składnikami i wyrabiamy na gładką masę. Dobrze doprawiamy.
  • 3. Szpinak dusimy z czosnkiem i cebulą na odrobinie oleju rzepakowego, aż odparuje cała woda. Dodajemy ser i doprawiamy do smaku.
  • 4. Jajka roztrzepujemy z odrobią mleka, dodajemy sól i pieprz do smaku, następnie smażymy dwa omlety.
  • 5. Papier do pieczenia smarujemy olejem rzepakowym i rozkładamy na nim masę z mięsa formując prostokąt. Następnie rozsmarowujemy szpinak, układamy omlety i paprykę. Na koniec posypujemy wszystko serem i zwijamy roladę za pomocą papieru w cukierek. Najlepiej jest piec w tym papierze wtedy rolada się nie rozpadnie. Po wyjęciu z pieca zdejmujemy delikatnie papier i kroimy w plastry.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone Papryka Olej Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować