Rolada z mięsa mielonego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić dość drobno, przesmażyć na oleju, następnie kiedy pieczarki będą już prawie gotowe, dodać posiekaną cebulę i zmiażdżony czosnek, smażyć wszystko razem do zeszklenia cebuli, dodać sól, majeranek i pieprz, masę schłodzić. Potem dodać do niej bułkę tartą, siekaną natkę pietruszki, wymieszać.
Mięso zmielić razem z bułeczką, dodać przyprawy, jaja, kaszę, mąkę, wyrobić jednolitą masę.
Przygotować sobie arkusz papieru do pieczenia, zaznaczyć sobie na nim wymiary 40x25 cm (rozmiar rolady dostosowałam do swojej keksówki, która ma 12x25 cm).
Wyznaczony prostokąt natłuścić olejem, następnie wyłożyć na niego masę mięsną, dostosować ją do wymiarów, ma mieć grubość około 1 cm.
2.Na mięsko wysypać równomiernie farsz, następnie zwilżonymi dłońmi unosić stopniowo papier, delikatnie odklejać od niego mięsko i zwijać roladę ściśle.
3.Całość ma wyglądać po zwinięciu tak i mieć 25 cm długości, tak, by pasowała do keksówki.
4.Roladę razem z papierem przenieść do foremki, oczywiście część papieru po dostosowaniu do keksówki odciąć.
Boczek pokroić na grubsze plastry , poukładać na wierzchu rolady.
Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (funkcja góra - dół) i piec około 55 minut.
Porady
Do farszu możemy dodać paprykę słodką, urozmaici to kolor nadzienia.
Komentarze