Rolada z mięsa mielonego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mielone doprawiamy czosnkiem, wbijamy jajko, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, wsypujemy kilka łyżek bułki tartej tak żeby mięso nie było zbyt „mokre” (nie lepiło się do rąk). Tak przyprawione mięso wykładamy na folię aluminiową podsypaną bułką tartą, rozkładamy je w taki jakby kwadrat a na środku układamy obraną i pokrojoną w paski marchewkę i pokrojonego w paski ogórka. Po nałożeniu farszu zawijamy roladę, posypujemy bułką tartą i odrobiną przyprawy do gyrosa – po wierzchu. Zawijamy szczelnie folią i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez około 1 godzinę (pod koniec pieczenia – około 15 minut przed, wierzch foli można lekko odchylić – wtedy będzie fajnie przypieczona z wierzchu).
Komentarze