Rolada z mięsa mielonego

4.5 (173 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

innymi słowy nadziana pieczeń z mięsa mielonego ;)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mięsa mielonego wieprzowego: 1 kilogram
    - marchew: 2 sztuki
    - ogórek kiszony: 3 sztuki
    - pieczarki: 3 sztuki
    - Jajko: 1 sztuka
    - bułka tarta: 0.5 szklanki
    - czosnek: 1 ząbek
    - przyprawa kebab gyros: 1 łyżka
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Rolada z mięsa mielonego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielone doprawiamy czosnkiem, wbijamy jajko, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, wsypujemy kilka łyżek bułki tartej tak żeby mięso nie było zbyt „mokre” (nie lepiło się do rąk). Tak przyprawione mięso wykładamy na folię aluminiową podsypaną bułką tartą, rozkładamy je w taki jakby kwadrat a na środku układamy obraną i pokrojoną w paski marchewkę i pokrojonego w paski ogórka. Po nałożeniu farszu zawijamy roladę, posypujemy bułką tartą i odrobiną przyprawy do gyrosa – po wierzchu. Zawijamy szczelnie folią i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez około 1 godzinę (pod koniec pieczenia – około 15 minut przed, wierzch foli można lekko odchylić – wtedy będzie fajnie przypieczona z wierzchu).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować