Rolada z masą tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy dodając stopniowo cukier kryształ, następnie po jednym żółtku,
i mąkę wymieszaną z proszkiem na końcu dodajemy olej i dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy na dużą blachę wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem śniadaniowym.Pieczemy ok.30 min w 180 st.
Po upieczeniu wyciągamy z blachy i ściągamy skórkę a potem wykładamy na ściereczkę i zwijamy w rulon i pozostawiamy do wystygnięcia.
W tym czasie robimy masę.
0.5 szkl mleka zagotowujemy z cukrem i adwokatem a w drugiej szklance mleka rozmieszamy obydwie mąki z dwoma żółtkami i wlewamy do gotującego się mleka intensywnie mieszając.Studzimy, miksujemy masło stopniowo dodajemy wystudzony budyń ciągle miksując na puszystą masę.
Rozpuszczamy galaretkę w 1 szkl. wody i wylewamy na talerz i odstawiamy do stężenia po stężeniu kroimy na paski o grubości 1cm na1cm. Roladę rozwijamy smarujemy masą i przy jednej stronie kładziemy pasek galaretki i zwijamy ponownie.Wierz możemy polać polewą i posypać pokrojonymi orzechami.
Porady
Roladę możemy udekorować według upodobania i gustu.
Komentarze