Rolada z masą tiramisu

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Bardzo lubię piec i tą roladę wymyśliłam sama ale jest naprawdę super lekka puszysta z nutą adwokata o smaku tiramisu.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto.
    6 jaj
    1 szkl mąki mąki pszennej
    3/4 szkl cukru kryształu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/4 szkl oleju

    Masa budyniowa.
    1.5 szkl mleka
    1.5 łyżki mąki pszennej
    1.5 łyżki mąki ziemniaczanej
    0.5 szkl adwokata o smaku tiramisu
    1 galaretka o dowolnym smaku.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rolada z masą tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy dodając stopniowo cukier kryształ, następnie po jednym żółtku,
    i mąkę wymieszaną z proszkiem na końcu dodajemy olej i dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy na dużą blachę wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem śniadaniowym.Pieczemy ok.30 min w 180 st.
    Po upieczeniu wyciągamy z blachy i ściągamy skórkę a potem wykładamy na ściereczkę i zwijamy w rulon i pozostawiamy do wystygnięcia.
    W tym czasie robimy masę.
    0.5 szkl mleka zagotowujemy z cukrem i adwokatem a w drugiej szklance mleka rozmieszamy obydwie mąki z dwoma żółtkami i wlewamy do gotującego się mleka intensywnie mieszając.Studzimy, miksujemy masło stopniowo dodajemy wystudzony budyń ciągle miksując na puszystą masę.
    Rozpuszczamy galaretkę w 1 szkl. wody i wylewamy na talerz i odstawiamy do stężenia po stężeniu kroimy na paski o grubości 1cm na1cm. Roladę rozwijamy smarujemy masą i przy jednej stronie kładziemy pasek galaretki i zwijamy ponownie.Wierz możemy polać polewą i posypać pokrojonymi orzechami.

Porady

Roladę możemy udekorować według upodobania i gustu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować