Rolada z masą i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.PRZEPIS NA CIASTO :
Żółtka utrzeć z cukrem dodając ocet. Na żółtka wyłożyć ubitą pianę z białek i lekko wymieszać. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać.
Masę wyłożyć na wcześniej przygotowaną blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do średnio nagrzanego piekarnika. Piec 15 - 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Po wyjęciu zwinąć (ciasto musi być jeszcze gorące) i owinąć w ściereczkę.
PRZEPIS NA MASE:
Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Ostudzić.
Żółtka utrzeć z cukrem. Na gotujące się mleko wyłożyć żółtka i mieszać. Gdy masa się zagotuje, odstawić do wystygnięcia. Utrzec margarynę i dodać do masy. Utrzeć. Na koniec dodać zmiksowane truskawki.
Gdy ciasto ostygnie należy wyłożyć na nie masę oraz galaretkę, która należy wyłożyć przy brzegu ciasta, w ten sposób galaretka znjadzie się w środku rolady.
Uwaga! Krem można zrobić w różnych smakach, na przykład: truskawkowym (dodając zmiksowane z cukrem truskawki - ilość według uznania), cytrynowym lub kakaowym.
Komentarze