Rolada z masą i galaretką

4.5 (150 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Sprawdzony przespis na smaczne ciacho.

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka pszenna tortowa: 10 dekagramów
    - cukier puder: 15 dekagramów
    - żółtka: 5 sztuk
    - białka: 7 sztuk
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - ocet: 1 łyżka
    - galaretka owocowa: 1 opakowanie
    - margaryna do ciast: 1 sztuka
    - żółtka: 2 sztuki
    - cukier: 4 łyżki
    - mleko: 0.5 szklanki
    - truskawki świeże bez szypułek: 0.5 kilograma
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Rolada Desery

Rolada z masą i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PRZEPIS NA CIASTO :

    Żółtka utrzeć z cukrem dodając ocet. Na żółtka wyłożyć ubitą pianę z białek i lekko wymieszać. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać.

    Masę wyłożyć na wcześniej przygotowaną blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do średnio nagrzanego piekarnika. Piec 15 - 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Po wyjęciu zwinąć (ciasto musi być jeszcze gorące) i owinąć w ściereczkę.

    PRZEPIS NA MASE:

    Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Ostudzić.

    Żółtka utrzeć z cukrem. Na gotujące się mleko wyłożyć żółtka i mieszać. Gdy masa się zagotuje, odstawić do wystygnięcia. Utrzec margarynę i dodać do masy. Utrzeć. Na koniec dodać zmiksowane truskawki.

    Gdy ciasto ostygnie należy wyłożyć na nie masę oraz galaretkę, która należy wyłożyć przy brzegu ciasta, w ten sposób galaretka znjadzie się w środku rolady.

    Uwaga! Krem można zrobić w różnych smakach, na przykład: truskawkowym (dodając zmiksowane z cukrem truskawki - ilość według uznania), cytrynowym lub kakaowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować