Rolada z malinami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Mój wnuczek mówi, że nie ma pyszniejszej rolady na świecie.

  • 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:

    5 jaj

    ¾ szklanki kisielu malinowego bez cukru
    4 łyżki mąki pszennej

    7 łyżek cukru

    łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa:

    2 szklanki mleka

    Kostka masła

    2 budynie śmietankowe

    czekolada biała

    4 łyzki kokosu

    cukier puder

    2 łyzki spirytusu

    szklanka malin(mogą być mrozone)

Rolada z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywna pianę. Następnie dodaj cukier. Gdy się całkowicie rozpuści dodawaj po jednym żółtku. Na koniec wsyp kisiel wymieszany z mąką maki i z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszaj. Masę wylej na blaszkę o wymiarach 25 na 40 cm. Piecz około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 2. Przygotuj masę. 1,5 szklanki mleka zagotuj. Resztę rozmieszaj z budyniami i wlej do gotującego się mleka. Budyń odstaw do wystudzenia. Masło utrzyj dodając po łyżce budyniu, startą czekoladę i kokos. Wsyp cukier puder do smaku.
  • 3. Na biszkopt wyłóż masę(zostawiając trochę na wierzch ciasta) i dokładnie równomiernie rozsmaruj. Na środek kładź maliny i zwiń w rulon. Wierzch posmaruj resztą masy i udekoruj malinami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy