Rolada z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt -białka ubić z cukrem dodać po 1 żółtku mąkę wymieszać z proszkiem gdy biszkopt jest już dobrze ubity na koniec wsypać mąkę dobrze połączyć ciasto wyłożyć na blachę posmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem blacha duża z piekarnika piec 170 stopni ciasto powinno nie być mocno spieczone
2.ciasto wyjąć z piekarnika zaraz wyłożyć z blachy na wilgotny ręcznik kuchenny ściągnąć papier i zawinąć roladę razem z ręcznikiem zostawić do ostygnięcia
3.zrobić masę makową do zmielonego maku wlać gorące mleko wsypać orzechy i migdały wstawić wszystko na kuchenkę i na i wolnym ogniu gotować chwile na koniec do gorącej masy wlać białka i szybko mieszać do całkowitego połączenia dodać olejek i alkohol gdy masa jest zbyt gęsta dolać trochę mleka a jak za rzadka dać trochę orzechów
5.polewa-składniki dać do garnka podgrzewać na wolnym ogniu cały czas mieszać do połączenia składników nie gotować polewą oblać ciasto posypać mielonymi orzechami
Komentarze