Rolada z kurczaka z warzywami

4.49 (158 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 10 osób

Pyszna domowa drobiowa wędlinka na kanapkę. Często robię taką roladę bo w tej wersji nam najbardziej smakuje. Przepis dostałam od cioci która jest zawodową kucharka. Polecam.

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 4 filety podwójne z kurczaka
    4 ćwiartki z kurczaka
    1 szklanka letniej wody
    8 łyżek żelatyny
    1 papryka czerwona średnia
    1 marchewka obrana
    pęczek natki pietruszki

    przyprawa do mięsa np. Delikat
    sól
    pieprz

    3 kartony litrowe po sokach
    folia lub rękaw do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.49 (158 ocen)

Rolada z kurczaka z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięsa kroimy w drobną kostkę, dodajemy pokrojoną paprykę oraz marchewkę i pietruszkę. Następnie dodajemy przyprawy, wodę i suchą żelatynę. Wszystko dokładnie mieszamy. Mięso wkładamy do kartonów po sokach. Do dużego i wysokiego garnka wlewamy wodę i wstawiamy kartony z mięsem. Kartony przykrywamy rękawem do pieczenia i gotujemy na wolnym ogniu ok. 1 1/2 godziny. W czasie gotowania rolad w kartonach powstanie dużo płynów z rosołu dlatego warto studzić na stojąco. Po tym czasie wyciągamy kartony z mięsem z wody odstawiamy w chłodne miejsce. Już całkiem wystudzone kartony z mięsem wkładamy do lodówki do stężenia. Na następny dzień rozcinamy kartony i wyciągamy rolady. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować