Pyszna domowa drobiowa wędlinka na kanapkę. Często robię taką roladę bo w tej wersji nam najbardziej smakuje. Przepis dostałam od cioci która jest zawodową kucharka. Polecam.
1 godz. 40 min
Dla 10 osób
Składniki:
4 filety podwójne z kurczaka
4 ćwiartki z kurczaka
1 szklanka letniej wody
8 łyżek żelatyny
1 papryka czerwona średnia
1 marchewka obrana
pęczek natki pietruszki
przyprawa do mięsa np. Delikat
sól
pieprz
3 kartony litrowe po sokach
folia lub rękaw do pieczenia
Rolada z kurczaka z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięsa kroimy w drobną kostkę, dodajemy pokrojoną paprykę oraz marchewkę i pietruszkę. Następnie dodajemy przyprawy, wodę i suchą żelatynę. Wszystko dokładnie mieszamy. Mięso wkładamy do kartonów po sokach. Do dużego i wysokiego garnka wlewamy wodę i wstawiamy kartony z mięsem. Kartony przykrywamy rękawem do pieczenia i gotujemy na wolnym ogniu ok. 1 1/2 godziny. W czasie gotowania rolad w kartonach powstanie dużo płynów z rosołu dlatego warto studzić na stojąco. Po tym czasie wyciągamy kartony z mięsem z wody odstawiamy w chłodne miejsce. Już całkiem wystudzone kartony z mięsem wkładamy do lodówki do stężenia. Na następny dzień rozcinamy kartony i wyciągamy rolady. Smacznego!
Komentarze