Banalnie prosta i szybka w przygotowaniu rolada z kurczaka gotowana w kartonie po soku"Marmurek". Doskonały dodatek do kanapek jak również dekoracyjnie prezentuje się na półmisku mięs. Polecam.
1 godz. 40 min
Składniki:
1 kg mięsa z kurczaka najlepiej 2 udka i 2 filety
3-4 łyżki stołowe żelatyny
1/2 szklanka wody
Natka pietruszki
Czosnek
opcjonalnie 1/2 papryki czerwonej( zamiast papryki można dodać marchewkę pokrojoną w kostkę)
przyprawy: sól,pieprz,papryka w proszku,czosnek granulowany,vegeta,
Rolada z kurczaka "marmurek" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso pokroić w kostkę, dodać czosnek,przyprawy,pokrojoną w kostkę paprykę , posiekaną natkę, wodę i suchą żelatynę. Dokładnie wymieszać.Mięso ma być dobrze doprawione.
2.Tak przygotowanym mięsem napełnić karton po soku.
3.Do wysokiego garnka wlać wodę i wstawić karton z mięsem.Wody powinno być do 2/3 wysokości kartonu.Karton przykryć folią do pieczenia i gotować na wolnym ogniu około 1- 1,30godz.
4.Po tym czasie wyciągnąć karton z mięsem z wody i odstawić w chłodne miejsce do wystudzenia. Podczas gotowania w kartonie powstanie dużo płynu-rosołu dlatego należy studzić na stojąco. Zimny karton z mięsem włożyć do lodówki do stężenia.
5.Następnego dnia rozciąć karton,wyciągnąć delikatnie roladę i pokroić w plastry.
Komentarze