Rolada z kurczaka "Marmurek"

5 (197 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Banalnie prosta i szybka w przygotowaniu rolada z kurczaka gotowana w kartonie po soku"Marmurek". Doskonały dodatek do kanapek jak również dekoracyjnie prezentuje się na półmisku mięs. Polecam.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 1 kg mięsa z kurczaka najlepiej 2 udka i 2 filety

    3-4 łyżki stołowe żelatyny

    1/2 szklanka wody

    Natka pietruszki

    Czosnek

    opcjonalnie 1/2 papryki czerwonej( zamiast papryki można dodać marchewkę pokrojoną w kostkę)

    przyprawy: sól,pieprz,papryka w proszku,czosnek granulowany,vegeta,

    1 karton litrowy po soku
Wystaw ocenę:

5 (197 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Rolada z kurczaka "marmurek" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rolada marmurek 1. Mięso pokroić w kostkę, dodać czosnek,przyprawy,pokrojoną w kostkę paprykę , posiekaną natkę, wodę i suchą żelatynę. Dokładnie wymieszać.Mięso ma być dobrze doprawione.
  • Rolada marmurek 2. Tak przygotowanym mięsem napełnić karton po soku.
  • Rolada marmurek 3. Do wysokiego garnka wlać wodę i wstawić karton z mięsem.Wody powinno być do 2/3 wysokości kartonu.Karton przykryć folią do pieczenia i gotować na wolnym ogniu około 1- 1,30godz.
  • Rolada marmurek 4. Po tym czasie wyciągnąć karton z mięsem z wody i odstawić w chłodne miejsce do wystudzenia. Podczas gotowania w kartonie powstanie dużo płynu-rosołu dlatego należy studzić na stojąco. Zimny karton z mięsem włożyć do lodówki do stężenia.
  • Rolada marmurek 5. Następnego dnia rozciąć karton,wyciągnąć delikatnie roladę i pokroić w plastry.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować