Rolada z kurczaka faszerowana wątróbką i pieczarkami

4.5 (164 ocen)

Roladę z wyluzowanego kurczaka można podać z dowolnym farszem. Na ciepło, jako danie obiadowe lub na zimno, jako wędlinę na kanapki. Obie wersje pyszne :)

Składniki:

  • 1 kurczak (ok.1,7 kg)
    przyprawa do kurczaka

    Farsz: 40 dag wątróbki drobiowej
    15 dag pieczarek
    ½ szklanki bułki tartej
    1 cebula
    2 jajko
    pieprz i sól
    50 g masła
    sól, pieprz

    ponadto:
    3 łyżki oleju rzepakowego do smażenia

Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wątróbka

Rolada z kurczaka faszerowana wątróbką i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wyluzowany kurczak 1. Kurczaka umyć i osuszyć. Odciąć szyję i skrzydełka. Następnie przeciąć ostrym nożem skórę wzdłuż grzbietu. Jedną ręką prowadzić nóż tuż przy kościach korpusu, drugą ręką odchylać odcięte już mięso, systematycznie odcinając mięso od kości. Następnie rozciąć skórę z mięsem w najcieńszej, wewnętrznej części uda, nogi. Usunąć pozostałe kości. W efekcie powstanie płat mięsa. Płat natrzeć przyprawą do kurczaka. Wstawić na godzinę do lodówki.
  • podsmaż cebulę 2. W tym czasie przygotować farsz : cebulę posiekać, zeszklić na rozgrzanym oleju
  • wątróbka 3. Wątróbkę oczyścić, pozbawić błonek, pokroić w drobniutką kostkę i dorzucić do cebuli. Pieczarki oczyścić, pokroić w kosteczkę i połączyć z resztą składników na patelni.Wymieszać, podsmażyć do miękkości wątróbki i odparowania pieczarek. Ostudzić.
  • 4. Do miski przełożyć podsmażoną cebulkę z pieczarkami i wątróbką. Wbić jajka, dodać miękkie masło i bułkę tartą. Przyprawić solą i pieprzem, wymieszać. Masa powinna być dość zwarta ( w razie konieczności dodać bułki tartej). Farsz włożyć do lodówki na 30 minut.
  • rozsmaruj farsz 5. Po tym czasie wyluzowanego kurczaka rozłożyć na papierze do pieczenia (skórą do dołu) i rozsmarować farsz.
  • przed pieczeniem 6. Następnie przy pomocy papieru zwinąć w roladę. Kurczaka owiniętego w papier związać nićmi kuchennymi i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec ok.50 minut w 180 st. Na 15 minut przed końcem pieczenia można rozciąć papier, by mięso zrumieniło się. Podawać na gorąco lub jako zimna przekąska.
    .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Pieczarki Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować