Roladę z wyluzowanego kurczaka można podać z dowolnym farszem. Na ciepło, jako danie obiadowe lub na zimno, jako wędlinę na kanapki. Obie wersje pyszne :)
Składniki:
1 kurczak (ok.1,7 kg)
przyprawa do kurczaka
Farsz: 40 dag wątróbki drobiowej
15 dag pieczarek
½ szklanki bułki tartej
1 cebula
2 jajko
pieprz i sól
50 g masła
sól, pieprz
Rolada z kurczaka faszerowana wątróbką i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka umyć i osuszyć. Odciąć szyję i skrzydełka. Następnie przeciąć ostrym nożem skórę wzdłuż grzbietu. Jedną ręką prowadzić nóż tuż przy kościach korpusu, drugą ręką odchylać odcięte już mięso, systematycznie odcinając mięso od kości. Następnie rozciąć skórę z mięsem w najcieńszej, wewnętrznej części uda, nogi. Usunąć pozostałe kości. W efekcie powstanie płat mięsa. Płat natrzeć przyprawą do kurczaka. Wstawić na godzinę do lodówki.
2.W tym czasie przygotować farsz : cebulę posiekać, zeszklić na rozgrzanym oleju
3.Wątróbkę oczyścić, pozbawić błonek, pokroić w drobniutką kostkę i dorzucić do cebuli. Pieczarki oczyścić, pokroić w kosteczkę i połączyć z resztą składników na patelni.Wymieszać, podsmażyć do miękkości wątróbki i odparowania pieczarek. Ostudzić.
4.Do miski przełożyć podsmażoną cebulkę z pieczarkami i wątróbką. Wbić jajka, dodać miękkie masło i bułkę tartą. Przyprawić solą i pieprzem, wymieszać. Masa powinna być dość zwarta ( w razie konieczności dodać bułki tartej). Farsz włożyć do lodówki na 30 minut.
5.Po tym czasie wyluzowanego kurczaka rozłożyć na papierze do pieczenia (skórą do dołu) i rozsmarować farsz.
6.Następnie przy pomocy papieru zwinąć w roladę. Kurczaka owiniętego w papier związać nićmi kuchennymi i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec ok.50 minut w 180 st. Na 15 minut przed końcem pieczenia można rozciąć papier, by mięso zrumieniło się. Podawać na gorąco lub jako zimna przekąska.
.
Komentarze