sekret by krem nie był ciężki tkwi w jednym małym szczególe który znajdziecie w tym przepisie
Składniki:
biszkopt
4 jajka
szczypta soli
pół szklanki cukru
pół szklanki mąki pszennej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
krem
1 kostka masła
1 czekolada
ok szklanka śmietany kremówki
dodatkowo
wiśnie z kompotu( mogą być ze spirytusu)
Rolada z krem czkoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt białka razem z solą ubijamy na sztywno, kiedy będą ubite dodajemy żółtka i cukier i bijamy aż masa będzie puszysta i bez gródek cukru. do masy jajecznej wsypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem blaszce wielkości piekarnika. pieczemy ok 10-15 min w 180 stopniach.
2.Wyjmujemy jeszcze ciasto, wykładamy na rozłożoną szmatkę posypaną i zdejmujemy delikatnie papier do pieczenia z ciasta i zawijamy w szmatkę. Odstawiamy do wystudzenia
3.śmietanę ubijamy na sztywno
4.masło ucieramy na puszystą masę,dodajmy roztopioną (ale nie gorącą) czekoladę nadal ubijając.Gdy masa dobrze się połączy dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy łyżką.
5.na ostudzony biszkopt nakładamy 3/4kremu i wiśnie i zwijamy. Wierzch rolady smarujemy resztą kremu i obsypujemy posypką lub orzchami wg uznania. chłodzimy
Porady
dodanie ubitej śmietany powoduje że krem nie jest ciężki w smaku. nadaje się do przekładania tortów .
Jeśli wolimy słodszy krem wystarczy dodać cukier puder
Komentarze