rolada z krem czkoladowym

0 (0 ocen)

sekret by krem nie był ciężki tkwi w jednym małym szczególe który znajdziecie w tym przepisie

Składniki:

  • biszkopt
    4 jajka
    szczypta soli
    pół szklanki cukru
    pół szklanki mąki pszennej
    pół szklanki mąki ziemniaczanej
    łyżeczka proszku do pieczenia
    krem
    1 kostka masła
    1 czekolada
    ok szklanka śmietany kremówki
    dodatkowo
    wiśnie z kompotu( mogą być ze spirytusu)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Desery

Rolada z krem czkoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. biszkopt białka razem z solą ubijamy na sztywno, kiedy będą ubite dodajemy żółtka i cukier i bijamy aż masa będzie puszysta i bez gródek cukru. do masy jajecznej wsypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem blaszce wielkości piekarnika. pieczemy ok 10-15 min w 180 stopniach.
  • 2. Wyjmujemy jeszcze ciasto, wykładamy na rozłożoną szmatkę posypaną i zdejmujemy delikatnie papier do pieczenia z ciasta i zawijamy w szmatkę. Odstawiamy do wystudzenia
  • 3. śmietanę ubijamy na sztywno
  • 4. masło ucieramy na puszystą masę,dodajmy roztopioną (ale nie gorącą) czekoladę nadal ubijając.Gdy masa dobrze się połączy dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy łyżką.
  • 5. na ostudzony biszkopt nakładamy 3/4kremu i wiśnie i zwijamy. Wierzch rolady smarujemy resztą kremu i obsypujemy posypką lub orzchami wg uznania. chłodzimy

Porady

dodanie ubitej śmietany powoduje że krem nie jest ciężki w smaku. nadaje się do przekładania tortów . Jeśli wolimy słodszy krem wystarczy dodać cukier puder

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować