Fajny i bardzo smaczny pomysł na wykorzystanie już pokrojonego schabu, zamiast zwykłych schabowych - taka właśnie rolada będzie mogła posłużyć nam jako coś do chlebka na przykład :)
60 min
Składniki:
5 - 6 plastrów schabu, każdy po około 1 -1,5 cm grubości
około 150 gramów wędzonej wędliny w plastrach ( u mnie wędzony karczek)
parę plastrów sera żółtego
2 - 3 ogórki konserwowe
sól, pieprz
Rolada z kotletów schabowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kotlety myjemy, osuszamy, rozbijamy na cienko, oprószamy z dwóch stron solą i pieprzem, układamy tak by tworzyły płat mięsa jednocześnie zachodząc na siebie na około 1,5 - 2 cm.
Na mięsie układamy wędlinę, na wędlinie ser, plasterki ogórków i na końcu znowu wędlinę.
Roladę powoli, dokładnie i ściśle zwijamy i szczelnie opatulamy w folię aluminiową.
2.UWAGA: Jeśli mamy trochę czasu, dobrze jest w tym momencie wstawić mięsko na kilka - kilkanaście godzin do lodówki, ale nie jest to absolutnie niezbędne.
Dno szerokiego naczynia żaroodpornego pokrywamy zimną wodą na około 3 cm głębokości, wkładamy zawiniątko.
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni, wkładamy mięsko i pieczemy około 60 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
Około 15 minut przed końcem pieczenia rozrywamy folię z góry aby rolada się podpiekła z wierzchu.
Komentarze