rolada z kotletów schabowych

4.5 (172 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min

Fajny i bardzo smaczny pomysł na wykorzystanie już pokrojonego schabu, zamiast zwykłych schabowych - taka właśnie rolada będzie mogła posłużyć nam jako coś do chlebka na przykład :)

  • 60 min

Składniki:

  • 5 - 6 plastrów schabu, każdy po około 1 -1,5 cm grubości
    około 150 gramów wędzonej wędliny w plastrach ( u mnie wędzony karczek)
    parę plastrów sera żółtego
    2 - 3 ogórki konserwowe
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Rolada Kotlety Przystawki

Rolada z kotletów schabowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • xxx 1. Kotlety myjemy, osuszamy, rozbijamy na cienko, oprószamy z dwóch stron solą i pieprzem, układamy tak by tworzyły płat mięsa jednocześnie zachodząc na siebie na około 1,5 - 2 cm.

    Na mięsie układamy wędlinę, na wędlinie ser, plasterki ogórków i na końcu znowu wędlinę.

    Roladę powoli, dokładnie i ściśle zwijamy i szczelnie opatulamy w folię aluminiową.
  • xxx 2. UWAGA: Jeśli mamy trochę czasu, dobrze jest w tym momencie wstawić mięsko na kilka - kilkanaście godzin do lodówki, ale nie jest to absolutnie niezbędne.

    Dno szerokiego naczynia żaroodpornego pokrywamy zimną wodą na około 3 cm głębokości, wkładamy zawiniątko.
    Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni, wkładamy mięsko i pieczemy około 60 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
    Około 15 minut przed końcem pieczenia rozrywamy folię z góry aby rolada się podpiekła z wierzchu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_01-2017

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować