Rolada z kaszą gryczaną i świeżą śliwką

0 (0 ocen)

  • 40 min

W mojej kuchni większość potraw- jeśli była taka potrzeba- robiłam z kaszą jęczmienną. Bardziej mi smakowała. Ale teraz wiem, że i kasza gryczana potrafi nieźle smakować, trzeba ją tylko umieć odpowiednio podać.

  • 40 min

Składniki:

  • Na jedną roladkę:

    Składniki podstawowe:
    1 filet drobiowy duży
    1/2 ugotowanego woreczka kaszy gryczanej
    2 średniej wielkości śliwki świeże

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    2 plasterki żółtego sera np. Gouda

    Składniki robocze:
    sól, pieprz do smaku
    1 jajko
    2 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki bułki tartej
    2 łyżki ugotowanej kaszy gryczanej
    olej

    Dekoracja:
    natka pietruszki
    śliwki
    kasza gryczana
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne

Rolada z kaszą gryczaną i świeżą śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie ok 15 minut. Odcedzamy i delikatnie studzimy.
    Filet rozbijamy na cienki płat mięsa. Solimy i pieprzymy z każdej strony.
  • 2. Jajko roztrzepujemy, dzielimy na dwie części. Jedną dodajemy do ugotowanej kaszy i mieszamy. Jest wtedy bardziej zwarta. Drugą część jajka zostawiamy do panierowania.
  • 3. Na filet kładziemy 2 plasterki żółtego sera, na to kaszę gryczaną i ćwiartki śliwek, jedna obok drugiej, przy krawędzi. Roladkę zwijamy i panierujemy. Najpierw w mące, w jajku, a następnie w bułce tartej wymieszanej z dwoma łyżkami kaszy gryczanej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podajemy na ciepło. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.89 (194 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Pierogi z mięsem i kaszą gryczaną

To może cię zainteresować