Rolada z kaszą gryczaną i miętą a la piróg biłgorajski

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • Dla 6 osób
  • Średni

Inspirowałam się przepisem na piróg biłgorajski. Od siebie dodałam m.in. miętę (bo zaskakująco świetnie pasuje do kaszy, sera i ziemniaków) oraz nadałam mu poręczną formę rolady drożdżowej.

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • KRUCHE CIASTO DROżDżOWE:
    - mąka pszenna: 250 gramów
    - drożdże: 15 gramów
    - masło: 50 gramów
    - Jajko (małe): 1 sztuka
    - śmietana: 4 łyżki
    - jogurt grecki: 3 łyżki
    - cukier: 1 łyżeczka
    - sól: 0.5 łyżeczki
    FARSZ:
    - kasza gryczana: 0.5 szklanki
    - ziemniaki: 250 gramów
    - twaróg półtłusty w kostce: 200 gramów
    - mocny napar z mięty (zaparzony z dwóch torebek): 0.5 szklanki
    - mleko: 0.5 szklanki
    - cebula: 1 sztuka
    - masło: 2 łyżki
    - olej: 1 łyżka
    - Jajko (duże): 1 sztuka
    - sól, pieprz do smaku: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Rolada z kaszą gryczaną i miętą a la piróg biłgorajski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozcieramy z cukrem , śmietaną (łyżkę zostawiamy do posmarowania rolady) i jogurtem. Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajko. Dokładamy miękkie, pokrojone w kosteczkę masło, zaczyn. Solimy. Zagniatamy gładkie ciasto i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

    Ziemniaki gotujemy i rozgniatamy na purée bez grudek. Biały ser rozgniatamy. Zagotowujemy mleko, wsypujemy kaszę, gotujemy do momentu, kiedy kasza je „wypije”. Dolewamy miętę, zagotowujemy i odstawiamy do wsiąknięcia. Posiekaną cebulę szklimy na oleju i maśle. Łączymy kaszę, ziemniaki, ser, cebulę. Dodajemy jajko, doprawiamy.

    Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość ok. 5 mm. Nakładamy farsz. Całość zwijamy w roladę, smarujemy po wierzchu śmietaną. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 200 st. ok. 50 minut. Gdyby rolada zbyt się zrumieniła, przykrywamy folią aluminiową do końca pieczenia

    Piróg podajemy na ciepło lub zimno pokrojony w grube plastry z zimnymi sosami (np. czosnkowym na bazie jogurtu, pomidorowym, ketchupem itd.)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.99 (158 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Piróg biłgorajski

To może cię zainteresować