Inspirowałam się przepisem na piróg biłgorajski. Od siebie dodałam m.in. miętę (bo zaskakująco świetnie pasuje do kaszy, sera i ziemniaków) oraz nadałam mu poręczną formę rolady drożdżowej.
Rolada z kaszą gryczaną i miętą a la piróg biłgorajski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozcieramy z cukrem , śmietaną (łyżkę zostawiamy do posmarowania rolady) i jogurtem. Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajko. Dokładamy miękkie, pokrojone w kosteczkę masło, zaczyn. Solimy. Zagniatamy gładkie ciasto i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Ziemniaki gotujemy i rozgniatamy na purée bez grudek. Biały ser rozgniatamy. Zagotowujemy mleko, wsypujemy kaszę, gotujemy do momentu, kiedy kasza je „wypije”. Dolewamy miętę, zagotowujemy i odstawiamy do wsiąknięcia. Posiekaną cebulę szklimy na oleju i maśle. Łączymy kaszę, ziemniaki, ser, cebulę. Dodajemy jajko, doprawiamy.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość ok. 5 mm. Nakładamy farsz. Całość zwijamy w roladę, smarujemy po wierzchu śmietaną. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 200 st. ok. 50 minut. Gdyby rolada zbyt się zrumieniła, przykrywamy folią aluminiową do końca pieczenia
Piróg podajemy na ciepło lub zimno pokrojony w grube plastry z zimnymi sosami (np. czosnkowym na bazie jogurtu, pomidorowym, ketchupem itd.)
Komentarze