Rolada z jajkiem i marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1 jajko i 1 marchew gotujemy. Cebulę drobno kroimy w kostkę i zeszklić. Surową marchew zetrzeć na tarce o małych oczkach, natke drobno pokroić. Mięso mieszmy z cebulą i i 1/4 startej marchwi (reszte zostawiamy) dodajemu jajko(surowe), bułke tartą ( ja mieszam ja z wodą jak niemam czerstwej) sól, pieprz i trochę wody by mięso nie bylo twarde po upieczeniu. Dobrze wyrabiamy aż mięso odchodzi od rąk.
Z pieczarek robimy sos: kroimy i dusimy zabielamy mąka.
2.Tak wyrobione mięso wykładamy na papier do pieczenia lekko posmarowany olejem i posypany bułką tartą. Rozprowdzamy tak by była grubość ok 0.5cm posypujemy reszta startej marchwi a na to posiekaną pietruszkę. Ugotowane jajko kroimy na 4 części i ukladamy na mięsie, marchew (ugot) przekroic na pół i tez położyć pomiędzi jajkami.
3.Zwijamy mieso łapiąc za papier i delikatnie rolujemy pamietajac py papier cały czas przylegał do miesa wtedy łatwiej jest zrolować. Zrolowane juz mięso posypac przyprawą do gyrosa.
4.Tak zrolowaną roladę owijamy tym samym papierem i przekładamy do keksówki. Wierzch papiru smarujemy olejem by papier przylegał do mięsa. Wkładamy do nagrzane piekarnika i pieczemy ok 1 godz. po upieczeniu wyjmujemy z keksowki razem z papierem i kroimy ostrym nożem.
Komentarze