ROLADA Z JABŁKAMI I BAKALIAMI

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Proste ciasto w sam raz do porannej kawy:)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    3/4 szklanki mąki ( w tym 2 łyżki mąki kartoflanej)
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyzka wody

    Nadzienie:
    4 jabłka
    10 dag bakalii (rodzynki, orzechy włoskie siekane, żurawina)
    ok. 1/2 łyżeczki cynamonu

Rolada z jabłkami i bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0ej8ymf 1. Formę 30/35 wyłożyć papierem i posmarować tluszczem - nie smarować boków.
    Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić na plasterki wyłożyć cienką warstwę na blaszkę. Posypać bakaliami - pokrojonymi orzechami oraz sparzonymi wcześniej rodzynkami i żurawiną.
  • image-0sfw3yq 2. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka rozmieszać z łyżką wody. Białka ubić na sztywno ze szczypta soli. Ubijać dodając po łyżce cukru. Zmniejszyć obroty miksera i powoli dodawać żółtka.Dodać po łyżce mąki przesianej z proszkiem i wymieszać łopatką, dlugo nie mieszać aby ciasto nie opadło
    .
  • image-0ybrq01 3. Wyłożyć na jabłka.Piec w temp. 160 stopni ok. 30 minut.
  • image-24exud6 4. Roladę odwrócić z blaszki na deseczkę wyściełaną ściereczką. Delikatnie ściągnąć papier z rolady. Zwinąć razem ze ściereczką. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy