Rolada z jabłkami i bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Formę 30/35 wyłożyć papierem i posmarować tluszczem - nie smarować boków.
Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić na plasterki wyłożyć cienką warstwę na blaszkę. Posypać bakaliami - pokrojonymi orzechami oraz sparzonymi wcześniej rodzynkami i żurawiną.
2.Białka oddzielić od żółtek. Żółtka rozmieszać z łyżką wody. Białka ubić na sztywno ze szczypta soli. Ubijać dodając po łyżce cukru. Zmniejszyć obroty miksera i powoli dodawać żółtka.Dodać po łyżce mąki przesianej z proszkiem i wymieszać łopatką, dlugo nie mieszać aby ciasto nie opadło
.
3.Wyłożyć na jabłka.Piec w temp. 160 stopni ok. 30 minut.
4.Roladę odwrócić z blaszki na deseczkę wyściełaną ściereczką. Delikatnie ściągnąć papier z rolady. Zwinąć razem ze ściereczką. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.
Komentarze