Rolada z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nadzienie: jabłka obieramy,
wydrążamy gniazda nasienne,
owoce kroimy w ósemki
i układamy na dużej blaszce
wyłożonej papierem do pieczenia.
Posypujemy cukrem
waniliowym i cynamonem.
2.Białka oddzielamy od żółtek.
Z białek i cukru ubijamy
pianę. Gdy będzie sztywna,
dodajemy żółtka i mąkę wymieszaną
z proszkiem. Ciasto
wylewamy na blachę z jabłkami
i wstawiamy do nagrzanego
do temp. 170 °C piekarnika.
Pieczemy 20-30 minut.
3.Gorące ciasto przykrywamy
ściereczką i dużą deską
i przewracamy papierem do
góry. Delikatnie zdejmujemy
papier i na gorąco zwijamy,
pomagając sobie ściereczką.
Pozostawiamy do ostudzenia.
Komentarze