Rolada z jabłkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Prosta i pyszna. Dobrze smakuje na ciepło i na zimno, z polewą i bez.

Składniki:

  • ● 5 jaj
    ● 1,5 kg jabłek
    ● szklanka cukru
    ● szklanka mąki
    ● 2 op. cukru waniliowego
    ● cynamon
    ● łyżeczka proszku do pieczenia

Rolada z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nadzienie: jabłka obieramy,
    wydrążamy gniazda nasienne,
    owoce kroimy w ósemki
    i układamy na dużej blaszce
    wyłożonej papierem do pieczenia.
    Posypujemy cukrem
    waniliowym i cynamonem.
  • 2. Białka oddzielamy od żółtek.
    Z białek i cukru ubijamy
    pianę. Gdy będzie sztywna,
    dodajemy żółtka i mąkę wymieszaną
    z proszkiem. Ciasto
    wylewamy na blachę z jabłkami
    i wstawiamy do nagrzanego
    do temp. 170 °C piekarnika.
    Pieczemy 20-30 minut.
  • 3. Gorące ciasto przykrywamy
    ściereczką i dużą deską
    i przewracamy papierem do
    góry. Delikatnie zdejmujemy
    papier i na gorąco zwijamy,
    pomagając sobie ściereczką.
    Pozostawiamy do ostudzenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_08-2008

Komentarze

Podobne przepisy