Rolada z jabłkami

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Przepis przesłała Barbara Młynarczyk

  • Łatwy

Składniki:

  • - jajka: 5 sztuk
    - jabłka: 1.5 kilograma
    - cukier: 1 szklanka
    - mąka: 1 szklanka
    - cukier waniliowy: 2 sztuki
    - cynamon: 2 łyżeczki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rolada z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nadzienie: jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne, owoce kroimy w ósemki i układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy cukrem waniliowym i cynamonem.
  • 2. Białka oddzielamy od żółtek. Z białek i cukru ubijamy pianę. Gdy będzie sztywna, dodajemy żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem. Ciasto wylewamy na blachę z jabłkami i wstawiamy do nagrzanego do temp. 170 °C piekarnika. Pieczemy 20-30 minut.
  • 3. Gorące ciasto przykrywamy ściereczką i dużą deską i przewracamy papierem do góry. Delikatnie zdejmujemy papier i na gorąco zwijamy, pomagając sobie ściereczką. Pozostawiamy do ostudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować