Rolada z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, posmarować masłem i posypać cukrem waniliowym. Na to zetrzeć umyte i obrane ze skórki jabłka. delikatnie rozłożyć jabłka na całej powierzchni blaszki.
Białka ubić na pianę dodając po trochu cukier i po 1 żółtku. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do ubitych białek. Delikatnie wymieszać i wylać ciasto na jabłka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160'C na ok 30-35 min. Po upieczeniu wyjąc gorące z piekarnika na deskę przykrytą ściereczką i szybciutko zwinąć w roladę. Odstawić aby rolada wystygła. Wierzch można posypać cukrem pudrem lub udekorować według własnego gustu.
Porady
roladę można upiec dzień wcześniej i zostawić zwiniętą na całą noc
Komentarze