Codzienne gotowanie obiadu dla 4 osób jest dla mnie przyjemnością. Roladę z indyka podpatrzyłem u znajomych. Sam po raz pierwszy przygotowałem ją, gdy na obiad zapowiedziała się dalsza rodzina.
1 godz. 30 min
Składniki:
● ok. 1 kg fileta z indyka
● sól
● przyprawa ziołowa
● świeżo zmielony czarny pieprz
● 20 dag suszonych śliwek bez pestek
● 2 cebule
● litr bulionu warzywnego
● 5 łyżek śmietany lub 2 łyżki stołowe zagęstnika do sosów
● świeża bazylia
Rolada z indyka ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy, osuszamy
i głęboko nacinamy wzdłuż.
Oprószamy przyprawami
2.Śliwki kroimy w paski i rozkładamy
wzdłuż fileta, zostawiając
wolne brzegi.
3.Mięso zwijamy, zaczynając od
dłuższego boku, i obwiązujemy
bawełnianą nicią.
4.Roladę wkładamy do brytfanny.
Obok układamy połówki cebul.
Wlewamy trochę bulionu.
Pieczemy ok. 60 minut w temp.
200 °C, podlewając resztą bulionu.
Sos przecedzamy, wlewamy
śmietanę lub zagęstnik. Zagotowujemy.
Podajemy z makaronem,
dekorujemy bazylią
Komentarze