Rolada z indyka ze śliwkami

4.5 (169 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 30 min

Codzienne gotowanie obiadu dla 4 osób jest dla mnie przyjemnością. Roladę z indyka podpatrzyłem u znajomych. Sam po raz pierwszy przygotowałem ją, gdy na obiad zapowiedziała się dalsza rodzina.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ● ok. 1 kg fileta z indyka
    ● sól
    ● przyprawa ziołowa
    ● świeżo zmielony czarny pieprz
    ● 20 dag suszonych śliwek bez pestek
    ● 2 cebule
    ● litr bulionu warzywnego
    ● 5 łyżek śmietany lub 2 łyżki stołowe zagęstnika do sosów
    ● świeża bazylia
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Rolada z indyka ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • umyte mięso 1. Mięso myjemy, osuszamy
    i głęboko nacinamy wzdłuż.
    Oprószamy przyprawami
  • mięso ze śliwkami 2. Śliwki kroimy w paski i rozkładamy
    wzdłuż fileta, zostawiając
    wolne brzegi.
  • śliwki zwijane z mięsem 3. Mięso zwijamy, zaczynając od
    dłuższego boku, i obwiązujemy
    bawełnianą nicią.
  • rolada w brytfannie 4. Roladę wkładamy do brytfanny.
    Obok układamy połówki cebul.
    Wlewamy trochę bulionu.
    Pieczemy ok. 60 minut w temp.
    200 °C, podlewając resztą bulionu.
    Sos przecedzamy, wlewamy
    śmietanę lub zagęstnik. Zagotowujemy.
    Podajemy z makaronem,
    dekorujemy bazylią
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować