Rolada z indyka z wkładką buraczano-orzechową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.• Ubić białka na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodać żółtka i dalej ubijać.
• Do jajek wrzucić buraki starte na tarce i zmielone orzechy. Doprawić solą i pieprzem.
• Ciasto wylać na małą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
• Piec w temperaturze 180 st.C przez 20 minut.
• Pierś indyka pokroić na plastry, każdy rozbić cienko, posypać solą i pieprzem.
• Plastry rozłożyć na folii spożywczej w formie prostokąta większego niż upieczone ciasto buraczane.
• Na indyku położyć ciasto i zwijać roladę wzdłuż dłuższego boku pomagając sobie folią.
• Zwiniętą roladę zawinąć szczelnie w folię spożywczą jak cukierek, następnie całość zawinąć w folię aluminiową.
• Piec w temperaturze 200 st.C przez 30 minut.
• Po wyjęciu z folii pokroić na plastry.
Porady
Roladę można podawać na gorąco jako danie obiadowe lub na zimno jako przystawkę.
Komentarze