Rolada z indyka z suszonymi owocami w galarecie

4.5 (171 ocen)

Soczysta i aromatyczna rolada z indyka pachnąca suszonymi owocami to doskonała przekąska imprezowa.

Składniki:

  • • 1 filet z indyka
    • 150 g moreli suszonych
    • 150 g suszonej żurawiny
    • 8 suszonych fig
    • kilkanaście goździków
    • sól, pieprz do smaku, zioła prowansalskie
    • 5 łyżek oliwy
    • 1/4 szklanki wody
    Galareta
    • 1 torebka żelatyny z bulionem / 1 litr wody
    • 75 g żurawiny suszonej
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Rolada Przystawki Przekąski

Rolada z indyka z suszonymi owocami w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Filet z indyka rozłożyć, rozciąć, aby uzyskać jak najwiekszą powierzchnię, i delikatnie rozbić.
    • Natrzeć filet z obu stron solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
    • Na brzegu mięsa ułożyć suszone owoce w całości i zwinąć ciasno w roladę, którą należy obwiązać nicią.
    • W mięso wbić kilkanaście goździków, posmarować roladę oliwą i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
    • Podlać wodą, przykryć folią aluminiową i piec w 190 st.C przez 70 minut.
    • Po upieczeniu i wystudzeniu wyjąć z rolady goździki i zdjąć sznurek.
  • 2. • Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, dodać żurawinę i odstawić do ostygnięcia.
    • Roladę pokroić w plastry i ułożyć na zakładkę na półmisku.
    • Zalać całość tężejącą galaretką, polewając każdy plaster mięsa. Można użyć pędzla, aby równomiernie posmarować galaretką. Odstawić do schłodzenia na kilka godzin.

Porady

Moja rolada nadziana jest żurawiną, morelami i figami, ale oczywiście można poeksperymentować również z innymi owocami suszonymi, np śliwkami, jabłkami czy rodzynkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Suszone owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować