Rolada z indyka z suszonymi owocami w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.• Filet z indyka rozłożyć, rozciąć, aby uzyskać jak najwiekszą powierzchnię, i delikatnie rozbić.
• Natrzeć filet z obu stron solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
• Na brzegu mięsa ułożyć suszone owoce w całości i zwinąć ciasno w roladę, którą należy obwiązać nicią.
• W mięso wbić kilkanaście goździków, posmarować roladę oliwą i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
• Podlać wodą, przykryć folią aluminiową i piec w 190 st.C przez 70 minut.
• Po upieczeniu i wystudzeniu wyjąć z rolady goździki i zdjąć sznurek.
2.• Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, dodać żurawinę i odstawić do ostygnięcia.
• Roladę pokroić w plastry i ułożyć na zakładkę na półmisku.
• Zalać całość tężejącą galaretką, polewając każdy plaster mięsa. Można użyć pędzla, aby równomiernie posmarować galaretką. Odstawić do schłodzenia na kilka godzin.
Porady
Moja rolada nadziana jest żurawiną, morelami i figami, ale oczywiście można poeksperymentować również z innymi owocami suszonymi, np śliwkami, jabłkami czy rodzynkami.
Komentarze