Rolada z indyka z pieczarkami i szynką parmeńską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet dokładnie umyć, wysuszyć, rozciąć wzdłuż na cienki płat, następnie rozbić dość cienko.
Mięso natrzeć zmiażdżonym czosnkiem, posolić i popieprzyć, odstawić na godzinę.
2.Pieczarki szorujemy dokładnie, osuszamy.
Grzybki ścieramy na tarce o dużych oczkach, wrzucamy na rozgrzany olej, wysmażamy, kiedy wytracą wilgoć, wrzucamy posiekaną drobno cebulę, smażymy cały czas mieszając do zeszklenia cebuli, przyprawiamy.
3.Farsz odcedzamy z oleju i przekładamy na talerzyk. Po wystudzeniu wbijamy jajo i dodajemy bułkę tartą, mieszamy dokładnie.
5.Na szynkę wykładamy farsz pieczarkowy, rozsmarowujemy go równomiernie.
6.Roladę zwijamy wzdłuż krótszego boku dość ściśle.
7.Następnie związujemy sznureczkiem bawełnianym.
8.Roladę zawijamy w folię aluminiową, wkładamy do szerokiego naczynia żaroodpornego. Dno naczynia wypełniamy wodą.
9.Mięso wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 1 godziny i 15 minut. Jeśli trzeba uzupełniamy wodę na dnie naczynia.
Na około 15 minut przed końcem pieczenia rozcinamy folię z wierzchu by mięsko się przyrumieniło.
Porady
Mięso z indyka jest dość delikatne, by nie porobić dziur, możemy zwilżyć tłuczek w zimnej wodzie.
Zamiast szynki parmeńskiej możemy użyć wędzonego boczku.
Komentarze