Pyszna i soczysta potrawa dla miłośników wytrawnych potraw
Składniki:
Pierś z indyka około 600g
- kilka cząstek czerwonego grejpfruta
- 1 mała marchewka
- kawałeczek białej części pora
- sól, pieprz, czerwona słodka papryka w proszku, zioła prowansalskie
- łyżka oleju
Rolada z indyka z grefpfrutem i marchewką oraz porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś myjemy , osuszamy i przecinamy w wzdłuż , w taki sposób jakbyśmy chcieli przeciąć kartki sklejonej książki - nie do końca i jak książkę właśnie mamy otworzyć sobie indyka. Oprószamy solą i pieprzem.Na środku układamy nasz owoc, pokrojoną w cienkie paski marchewkę i poszatkowanego cieniutko pora. Zawijamy ciasno w rulonik i zawiązujemy sznurkiem w jedną roladę - tak , żeby nam się nie rozeszło podczas pieczenia. Smarujemy olejem, posypujemy solą, pieprzem i ziołami oraz papryką , przykrywamy folią aluminiową i pieczemy ok. 50 min w temp 180C ( piekarnik góra dół) po czym ściągamy folię i dopiekamy około 15-20 min .
Komentarze