Rolada z indyka

4.51 (168 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Taki farsz nauczyłam się robić od pań z koła gospodyń wiejskich.

Składniki:

  • 1 kg fileta z indyka
    50 dag filetów z kurczaka
    2 wątróbki drobiowe
    30 dag pieczarek
    jajko
    2-3 łyżki bułki tartej
    sól
    pieprz
    przyprawa uniwersalna
    masło
Wystaw ocenę:

4.51 (168 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wątróbka

Rolada z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy i osuszamy. Fileta z indyka nacinamy w poprzek tak, aby powstał duży płat. Nacieramy przyprawami.
  • 2. Przygotowujemy farsz: wątróbki i pieczarki oczyszczamy. Wątróbki smażymy w całości na roztopionym maśle. Studzimy i kroimy w dużą kostkę. Pieczarki kroimy w plastry i dusimy na maśle. Filety z kurczaka mielimy, dodajemy jajko, bułkę tartą, pieczarki i wątróbkę. Doprawiamy solą,
    pieprzem i przyprawą uniwersalną. Mieszamy, aż powstanie jednolita masa.
  • 3. Farszem smarujemy płat z indyka. Krótsze brzegi zakładamy do środka i zwijamy w roladę. Obwiązujemy bawełnianą nicią kuchenną i posypujemy
    wiórkami schłodzonego masła. Wkładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy ok. godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 °C. Kroimy w plastry.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować