Rolada z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy i osuszamy. Fileta z indyka nacinamy w poprzek tak, aby powstał duży płat. Nacieramy przyprawami.
2.Przygotowujemy farsz: wątróbki i pieczarki oczyszczamy. Wątróbki smażymy w całości na roztopionym maśle. Studzimy i kroimy w dużą kostkę. Pieczarki kroimy w plastry i dusimy na maśle. Filety z kurczaka mielimy, dodajemy jajko, bułkę tartą, pieczarki i wątróbkę. Doprawiamy solą,
pieprzem i przyprawą uniwersalną. Mieszamy, aż powstanie jednolita masa.
3.Farszem smarujemy płat z indyka. Krótsze brzegi zakładamy do środka i zwijamy w roladę. Obwiązujemy bawełnianą nicią kuchenną i posypujemy
wiórkami schłodzonego masła. Wkładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy ok. godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 °C. Kroimy w plastry.
Komentarze