Rolada z galaretką i owocami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Ciekawe i smaczne ciasto ;)

  • 2 godz.

Składniki:

  • BISZKOPT:
    - 5 jaj
    - 6 łyżek mąki pszennej
    - 6 łyżek cukru
    - 0,25 łyżeczki proszku do pieczenia

    DODATKOWO:
    - 3 opakowania galaretki truskawkowej
    - owoce(mogą być mrożone)-> borówki, truskawki, maliny

Rolada z galaretką i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:
    1. Białka ubić na sztywną pianę, wsypać cukier, zmiksować.
    2. Dodać żółtka, ubić.
    3. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Połączyć z masą, delikatnie mieszając.
    4. Całość wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
    5. Piec ok. 15 minut w temp. 180 st. C.
    6. Przełożyć upieczony biszkopt na ściereczkę, ściągnąć papier i włożyć do do formy na babkę(keksówkę), odcinając po bokach nadmiar ciasta.


  • 2. GALARETKA:
    1. Galaretki rozpuścić w 1 litrze gorącej wody. Pozostawić do wystudzenia.
  • 3. Na biszkopt wyłożyć owoce i zalać tężejącą galaretką. Włożyć do lodówki na ok. 2 godziny. Ciasto wyłożyć na talerz, odwracając formę.
    Smacznego :)

Porady

Ciasto można udekorować polewą ;)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy